Τέταρτο Συνέδριο Αρχόντων Οικουμενικού Πατριαρχείου, Ημέρα Πρώτη (ΦΩΤΟ)

Στη γενέτειρα της δημοκρατίας, στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνεδρίαση του Τέταρτου Διεθνούς Συνεδρίου των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Κοινός τόπος για τους συμμετέχοντες, που συγκεντρώθηκαν στη Στοά του Αττάλου, είναι ότι η θρησκευτική ελευθερία για όλους είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τη δημοκρατική διακυβέρνηση, ενισχύει την ισότητα, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία για όλους, ενώ συμβάλλει παράλληλα στην προώθηση του σεβασμού, της ένταξης και της κοινωνικής αρμονίας.

Οι Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης αυτών των ιδανικών και της μάχης για τους ανθρώπους της πίστης σε όλο τον κόσμο.

Η Α.Θ. Παναγιότητα Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθομολαίος έστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στους συμμετέχοντες. Ο Παναγιώτατος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τα δικαιώματα του ανθρώπου, με περισσήν ευκολίαν, χαρακτηρίζονται ως μία «αμιγώς δυτική ιδέα περί δικαίου», ακόμη και ως «δούρειος ίππος της Δύσης» διά πολιτισμικήν επιβολήν επί του λοιπού κόσμου. Και ευρύτερον, όμως, παρά τας επιμέρους προόδους που έχουν συντελεσθή εις το πεδίον της συνταγματικής κατοχυρώσεως και της διεθνούς προστασίας των, τα δικαιώματα του ανθρώπου παραβιάζονται βάναυσα και χρησιμοποιούνται ως πρόφασις και ως ανθρωπιστικός μανδύας διά παρεμβάσεις εις το εσωτερικόν άλλων κρατών».

Αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες απ’ όλο τον κόσμο, ο Δρ. Αντώνης Λυμπεράκης, Διοικητής των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αμερική, ανακοίνωσε ότι το ερχόμενο φθινόπωρο, οι Άρχοντες στην Αμερική θα απονείμουν στη χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι, Γιούλια Ναβάλναγια, το «Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αθηναγόρας» για το 2024. «Αναγνωρίζοντας τις ακούραστες προσπάθειες της κας Ναβαλνάγια να συσπειρώσει την αντίθεση στην τυραννική διακυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν μπροστά στη λυσσαλέα και βίαιη καταστολή, η Γιούλια Ναβάλναγια είναι ένα από τα πιο θαρραλέα άτομα στον πλανήτη» είπε ο κ. Λυμπεράκης. «Η οδυνηρή προσωπική της εμπειρία, από την απώλεια του συζύγου της, επειδή αντιστάθηκε σε έναν τύραννο, είναι μια ζωντανή απεικόνιση του ανθρώπινου κόστους της αυταρχικής διακυβέρνησης και της άρνησης των βασικών ελευθεριών» κατέληξε ο Διοικητής των Αρχόντων από τις ΗΠΑ.

Ο κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, Πρόεδρος της Αδελφότητας Παμμακαρίστου των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ευρώπη καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, τόνισε τη σημασία της συνάντησης των Αρχόντων στην Αθήνα και συνέχισε: «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, λόγω της ηγετικής και χαρισματικής προσωπικότητας του, χαίρει μεγάλου σεβασμού και εκτίμησης τόσο από την τουρκική κυβέρνηση, ειδικά από τον Πρόεδρο Ερντογάν όσο και από την πνευματική και οικονομική ηγεσία της γείτονος χώρας. Η Τουρκία αντιλαμβάνεται τη διεθνή σημασία και απήχηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που σαν θεσμός προϋπήρχε χίλια χρόνια πριν από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Τολμώ να πω ότι η όποια Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας περνάει μέσα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο».

Ως Πατριαρχικός εκπρόσωπος, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος χαιρέτησε το Συνέδριο: «Ζούμε σε εποχές μεγάλης σύγκρουσης και μεγάλης αμηχανίας. Όλοι οι Χριστιανοί κλυδωνίζονται σε θυελλώδη και σκοτεινά νερά. Και είναι το Φανάρι, εκείνο το Φως της καθαρής Ορθόδοξης διδασκαλίας και πνευματικότητας, που φωτίζει το δρόμο προς τα εμπρός για όλους τους Χριστιανούς, στα ασφαλή λιμάνια όπου η ειρήνη επικρατεί του πολέμου και η αγάπη νικά κάθε μορφή μίσους και κακίας».

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος απηύθυνε χαιρετισμό στους συμμετέχοντες και ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σε αυτή την εποχή όπου πολλοί σφετερίζονται κοινές αξίες της ανθρωπότητας και απαξιώνουν άλλες με τρόπο αυθαίρετο, η προβολή από το Συνεδριό σας του τρίπτυχου της θρησκευτικής ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην προοπτική της πνευματικής μας Παράδοσης αποκτά ιδιαίτερη σημασία».

«Η Ελληνική Δημοκρατία ήταν και είναι αλληλέγγυα σε κάθε δράση που προάγει τον αλληλοσεβασμό στις παραδοσιακές θρησκευτικές πεποιθήσεις των λαών της Μεσογείου. Συγχρόνως όμως καταδικάζει οποιονδήποτε θρησκευτικό ριζοσπαστισμό που μόνο δεινά συνεισέφερε διαχρονικά στην ανθρωπότητα» είπε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση.

Χ. Δούκας: Σε όλο τον κόσμο, η βία δείχνει να κερδίζει έδαφος

Είναι ιδιαίτερη χαρά για την Αθήνα να φιλοξενεί και την πρώτη, ιστορική Σύνοδο Κορυφής όλων των Αρχόντων, παγκοσμίως, που αποτελούν προπύργιο στην υπεράσπιση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των πιστών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, τόνισε από την πλευρά του στην ομιλία του στο συνέδριο ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.

Πιο ειδικά, ανέφερε:

“Τις τελευταίες εβδομάδες είχαν την τιμή και την τύχη να συναντήσω τους δύο φωτισμένους θρησκευτικούς ηγέτες του κόσμου. Tον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη, και τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό, που αποτελούν πηγή έμπνευσης, για εκατομμύρια ανθρώπους.

Σε όλο τον κόσμο, η βία δείχνει να κερδίζει έδαφος.

Τον 21ο αιώνα, εμφανίζονται ανησυχητικά σημάδια οπισθοδρόμησης, με κοινό παρονομαστή τη θρησκεία, στις διάφορες εκδοχές της. Ένας αναδυόμενος θρησκευτικός φονταμενταλισμός, που σε κάποιες περιπτώσεις, προσεγγίζει τον ακραίο ριζοσπαστισμό, δείχνει να απειλεί ανοιχτά τον φιλελεύθερο κόσμο.

Οι χριστιανοί, και ιδιαίτερα οι χριστιανές γυναίκες, αντιμετωπίζουν ακραία ή υψηλά επίπεδα διώξεων σε 73 χώρες. Στοιχεία διεθνών οργανώσεων, δείχνουν ότι κατά μέσον όρο έως και 25 εκκλησίες και άλλες χριστιανικές δομές δέχονται επιθέσεις σε όλο τον κόσμο κάθε ημέρα. Στη Μέση Ανατολή το ποσοστό του πληθυσμού που είναι χριστιανοί έχει μειωθεί σε λιγότερο από 5%, από περισσότερο από 20% που ήταν στις αρχές του περασμένου αιώνα.

Σε αυτό το περιβάλλον οι προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την διατήρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, την προστασία του περιβάλλοντος και την ειρήνη, αποκτούν ιδιαίτερη αξία.

Όπως και οι προσπάθειες του θεσμού των Αρχόντων, για την διαφύλαξη της χριστιανικής κληρονομιάς την περιφρούρηση των αυθαιρεσιών σε βάρος των θρησκευτικών μειονοτήτων ανά τον κόσμο, με τελευταίο χαρακτηριστικό δείγμα την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί.

Εμείς, εδώ, στην Αθήνα, θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι πορευόμαστε με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινο δικαιώματα, στην πλήρη αποδοχή της διαφορετικότητας και με σταθερό μέτωπο απέναντι στην μισαλλοδοξία.

Θα δανειστώ την φράση του Οικουμενικού Πατριάρχη και θα ενώσω και την δική μου φωνή: “Αν μπορούσαμε να σκεφτούμε την ανθρωπότητα ως οικογένεια και να εργαστούμε μαζί για ένα μέλλον που βασίζεται στο κοινό καλό, θα βρεθούμε να ζούμε σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο”, κατέληξε ο κ. Δούκας.

Στην πρώτη συνεδρίαση των Αρχόντων νωρίς το απόγευμα με θέμα «Δημοκρατία, Αυταρχισμός και οι επιπτώσεις του (ευκαιρίες και προκλήσεις) για τις θρησκευτικές κοινότητες διεθνώς», κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος Vilnius Gintaras Grušas, Πρόεδρος του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Επισκοπικών Συνελεύσεων (CCEE).

Αύριο στο Συνέδριο ομιλητές θα είναι ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Μάικ Πομπέο και η Δρ. Δέσποινα Χατζηβασιλείου-Τσοβίλη, Γενική Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Λίγα λόγια για το «Βραβείο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Αθηναγόρας»

Το Βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο στην Ετήσια Δεξίωση των Αρχόντων στη Νέα Υόρκη σε ένα άτομο ή οργανισμό που έχει επιδείξει με συνέπεια, δράση, σκοπό, αφοσίωση και ενδιαφέρον για τα βασικά δικαιώματα και τη θρησκευτική ελευθερία όλων των ανθρώπων. Το Βραβείο έχει απονεμηθεί στο νυν Πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden, τη Μητέρα Τερέζα, τo Mikhail Gorbachev, τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Jimmy Carter, τον Πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ George W. Bush και την πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Barbara Bush και την περασμένη χρονιά στο Ίδρυμα Prince’s Trust και το Βασιλιά Κάρολο Γ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου.