Συνέδριο Αρχόντων: Γνωστά τα προβλήματα με τη Μόσχα, η προπαγάνδα δεν θα σταματήσει

Στο Ζάππειο συνεχίζονται οι εργασίες της δεύτερης ημέρας του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τη Θρησκευτική Ελευθερία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Παρόντες είναι οι Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου από όλο τον κόσμο, καθώς και ο π. Άλεξ Καρλούτσος, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων κ. Νικήτας, ο Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας, ο Μ. Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου.

Ο Κωνσταντίνος Σιδερίδης, Άρχων Πρωτονοτάριος, καλωσόρισε στο βήμα την Δρ. Δέσποινα Χατζηβασιλείου-Τσοβίλη, γενική γραμματέα της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Δρ. Χατζηβασιλείου τόνισε η ελευθερία της πίστης είναι από τις θεμελιώδεις αξίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και κάθε δημοκρατικής κοινωνίας.

“Η Ευρώπη που ξέρουμε σήμερα είναι το αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης πολλών πολιτισμών”, δήλωσε. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά και στην πολεμική σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν.

Αναφορικά με τον ρόλο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ιδιαίτερα μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, η Δρ. Χατζηβασιλείου ανέφερε πως “δεν είναι μυστικό το πρόβλημα που υπάρχει με το Πατριαρχείο Μόσχας, ιδιαίτερα μετά τον τόμο Αυτοκεφαλίας που χορήγησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Φοβάμαι ότι η προπαγάνδα της Μόσχας δεν θα σταματήσει. Εμείς, το Συμβούλιο της Ευρώπης, προσπαθούμε συνεχώς να ερχόμαστε σε επαφή με τη ρωσική κοινωνία και τους Ρώσους πολίτες. Αξίζουν περισσότερα”.

Η Δρ. Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε στην άνοδο των λαϊκιστικών και ακραίων ιδεών στην Ευρώπη ιδιαίτερα σε σχέση με τη μετανάστευση, η οποία δεν πρόκειται να “φύγει” και από την οποία θα πρέπει να επωφεληθούμε, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

“Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες πρέπει να λάβουν τα μέσα και τη βοήθεια ώστε να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας που τους υποδέχεται. Δεν πρέπει να περιθωριοποιηθούν για κανένα λόγο”, ανέφερε η Δρ. Χατζηβασιλείου.

Σε αυτό το πεδίο, τόνισε, οι θρησκευτικές κοινότητες πρέπει να υποστηρίξουν τους ανθρώπους που φθάνουν σε μια χώρα, να τους διευκολύνουν στην ενσωμάτωση. “Η σύγχρονη Ευρώπη είναι πολυπολιτισμική”, δήλωσε.

Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στους πρόσφυγες της Αρμενίας που εγκατέλειψαν τις εστίες και τα μνημεία τους. “Η κοινή μας κοινωνία, πρέπει να είναι μια ανοιχτή κοινωνία”, δήλωσε η Δρ. Χατζηβασιλείου και πρόσθεσε: “τα θεμελιώδη δικαιώματα της Ευρώπης, πρέπει να γίνουν η κόλλα που θα μας ενώσει όλους”.

Στη συνέχεια, η Δρ. Χατζηβασιλείου απάντησε σε ερωτήσεις της Δρ. Ελίζαμπεθ Προδρόμου, Καθηγήτριας στο Πρόγραμμα Διεθνών Σπουδών.

Σχολίασε μεταξύ άλλων την αποχώρηση της Τουρκίας από τη “Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης”, που αφορά στις διώξεις γυναικών και παιδιών, εκφράζοντας την ελπίδα να επιστρέψει ξανά.

Μιλώντας για τους Ουκρανούς πρόσφυγες, γυναίκες και παιδιά, που έφυγαν από τη χώρα τον Μάρτιο του 2022, λίγες ημέρες μετά τον πόλεμο, έκανε λόγο για “εξουθενωμένους ανθρώπους, αλλά με χαμόγελο”, που ελπίζουν να επιστρέψουν στις οικίες τους, μετά από αυτή τη “απάνθρωπη και βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας”.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει προσκληθεί να επισκεφθεί την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ευρώπης τον Ιανουάριο του 2025.

Σε ερώτηση τι κάνει το Συμβούλιο της Ευρώπης για την καταστροφή εκκλησιών στην Ουκρανία από τη Ρωσία, η Δρ. Χατζηβασιλείου τόνισε πως έχει συσταθεί μια επιτροπή ακριβώς για αυτόν τον σκοπό, καθώς και ότι έχει δημιουργηθεί η πρώτη πλατφόρμα καταγραφής καταστροφών.

Με τον τρόπο αυτό θεωρεί ότι θα είναι πιο αποτελεσματικοί στο να επιδιορθώνουν τις ζημιές που προκαλούνται σε θρησκευτικούς χώρους (εκκλησίες) λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.