Συνάντηση Ν. Χριστοδουλίδη με Πάπα – Κυπριακό, μεταναστευτικό και Μεσανατολικό στο επίκεντρο

Φωτογραφία: sigmalive.com

Συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο Α’ είχε σήμερα στην Αγία Έδρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος συνοδευόταν από την σύζυγό του κα. Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου και ο Πάπας Φραγκίσκος είχαν αρχικά κατ’ ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια ο Πάπας Φραγκίσκος δέχθηκε και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου δώρισε στον ποντίφικα ένα έργο γλυπτικής -πρόκειται για δέντρο ελιάς σε ξύλο και μέταλλο, σύμβολο της ειρήνης- ενώ ο Φραγκίσκος ανταπέδωσε με το φετινό μήνυμα του για την ειρήνη, τους τόμους με τα κείμενα που έχει υπογράψει και το «μετάλλιο του Αγίου Πνεύματος».

Ο Πάπας Φραγκίσκος δώρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κύπρου ένα μετάλλιο που απεικονίζει τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δώρισε στον Πάπα Φραγκίσκο ασημένιο αντίγραφο δέντρου ελιάς που συμβολίζει την ειρήνη.

Ενόψει και της περαιτέρω βελτίωσης των ήδη εξαίρετων σχέσεων που έχει η Κύπρος με την Αγία Έδρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου συζήτησε με τον Ποντίφικα τις εξελίξεις στην περιοχή και του ανέπτυξε την πρωτοβουλία που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναλάβει ως προς τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου, για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, αλλά και για τις ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή και ότι καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες που η Κύπρος μπορεί να κάνει ως κράτος της περιοχής, και λόγω των εξαιρετικών σχάσεων που διατηρεί τα τελευταία χρόνια με τα κράτη της περιοχής, ως προς την πιθανή αποκλιμάκωση της κρίσης.

Με τον Πάπα Φραγκίσκο συζήτησαν, επίσης, το Μεταναστευτικό. Η Κύπρος και η Ιταλία ως κράτη πρώτης γραμμής της ΕΕ αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν μεγάλες μεταναστευτικές ροές και είναι εδώ που είναι κοινές και οι επιδιώξεις και οι στόχοι μαζί με την Ιταλία, αλλά και με τον ηγέτη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Είχαν επίσης την ευκαιρία να συζητήσουν το Κυπριακό, τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυπριακή πλευρά ως προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έχουν διακοπεί και τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για διατήρηση και προστασία της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα.

Κατά τη συνάντηση αναφέρθηκε ότι περισσότερα από 500 θρησκευτικά, πολιτιστικά μνημεία στα κατεχόμενα περιλαμβανομένων και μαρωνιστικών εκκλησιών κινδυνεύουν με κατάρρευση, αρκετά έχουν ήδη καταρρεύσει και είναι εδώ που χρειάζεται η περαιτέρω ενίσχυση των προσπαθειών των αρμόδιων Τεχνικών Επιτροπών ώστε να μπορέσουν να διαφυλαχθούν αυτά τα ανεπανάληπτα, απαράμιλλου πλούτου θρησκευτικά μνημεία».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας ΕΝΙ, αργότερα σήμερα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «εξ αφορμής της παρουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Ρώμη κρίθηκε πολύ σημαντική αυτή η συνάντηση, η ΕΝΙ δραστηριοποιείται σε πολλά τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ».

Πρόσθεσε ότι «ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κύπρου προχωρούν και σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου θα συζητήσει με τον επικεφαλής της εταιρείας το πώς μπορούν να επισπευσθούν ακόμη περισσότερο οι εργασίες της ΕΝΙ ή να παραμείνουν πιστοί στους σχεδιασμούς της Κύπρου. Ιδιαίτερα μετά την παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η εξόρυξη – αξιοποίηση του κυπριακού φυσικού αερίου αποκτά ιδιαίτερη σημασία και για όλη την ΕΕ στις προσπάθειες ενεργειακής αυτονόμησης της και απεξάρτησης της από το ρωσικό φυσικό αέριο».

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου και η κυπριακή αντιπροσωπεία είχαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Αγίας Έδρας, Καρδινάλιο Παρολίν.

Πηγή και φωτογραφίες: sigmalive.com