Στον Άγιο Στέφανο Αρναίας για την γιορτή των Τριών Ιεραρχών ο Μητροπολίτης Ιερισσού

Την Κυριακή 30η Ιανουαρίου τρέχοντος έτους για φέτος η Εκκλησία μας τίμησε την Εορτή της Παιδείας, δηλαδή τη Σύναξη των Τριών Μεγάλων Διδασκάλων, Πατέρων και Ιεραρχών Μεγάλου Βασιλείου, Ιωάννου του Χρυσοστόμου και Γρηγορίου του Θεολόγου.

Η Ορθοδοξία από τον 11ο αιώνα, επί Ιωάννου του Μαυρόποδος, Επισκόπου Ευχαίτων, θεώρησε καλό να γιορτάζει από κοινού τους Τρεις Μεγάλους Πατέρες και Διδασκάλους για να διδαχθεί η Οικουμένη ολάκερη ότι Αυτοί ως απλανείς Διδάσκαλοι και Πατέρες της αρμονικότατα συνταίριαξαν τη γνώση, την παιδεία και την αρετή.

Το Νεοελληνικό Κράτος που προήλθε μετά την Επανάσταση του ’21, τιμώντας τη Μάνα του Εκκλησία, τη Φωτοδότρα του Γένους των Ρωμιών, θεώρησε καλό την ημέρα των Τριών Ιεραρχών να την αναδείξει ως ημέρα της Εθνικής Παιδείας.

Έτσι η Σύναξη των Τριών Ιεραρχών, η 30η Ιανουαρίου, για τον απανταχού Ελληνισμό είναι ημέρα Εθνικής Μνήμης και Τιμής προς τους Μεγάλους Φωστήρες της Εκκλησίας μας που με τις διδαχές, αλλά κυρίως με τη βιοτή τους, έδειξαν και απέδειξαν ότι η γνώση αν δεν στηρίζεται στην αρετή είναι επικίνδυνη.

Και οι Τρεις Μεγάλοι της Εκκλησίας Φωστήρες ήσαν άριστοι μύστες και μέτοχοι της Ελληνικής Κλασικής Παιδείας αλλά και μέτοχοι της ζωής του Χριστού. Έτσι δικαιούται η Εκκλησία να διακηρύσσει παγκοίνως ότι η Ελληνική Παιδεία στηρίζεται σε δύο άξονες:

Την αρχαία ελληνική κλασική σοφία και την πίστη στον Χριστό. Είναι διφυής, έχει μέσα της την ομορφιά και το μέτρο το ελληνικό και την πίστη του Ναζωραίου.

Επίκεντρο της Γιορτής στη Μητρόπολή Ιερισσού και για φέτος ο ιστορικός Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Στεφάνου Αρναίας, με παρόντα τον  Μητροπολίτη κ. Θεόκλητο και συλλειτουργούς τον Αιδ. Οικ. π. Γεώργιο Τρικκαλιώτη και τον Διάκονό του π. Νικόλαο Τσεπίση.

Παρέστησαν επίσης ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Θαλασσινός και η Πρόεδρος της Α/θμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Ευγενία Γιαννούση, καθηγήτρια του Λυκείου Αρναίας. Παρόντες και οι μαθητές, έστω και ολίγοι λόγω Κορωνοϊού, με τις σημαίες τους.

Κατά την ώρα του Κοινωνικού ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε μετά προσοχής το Μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τους Μαθητές και κατόπιν, αφού ανέλυσε το ιστορικό της ημέρας, απηύθυνε λίγα λόγια πατρικά προς τους Δασκάλους, Καθηγητές και Μαθητές.

Για τον λόγο αυτό διάλεξε μία φράση από τον κάθε εορτάζοντα Άγιο, για να καταδείξει ότι και στην παιδεία και στη γνώση, καθώς παρατηρεί ο Ντοστογιέφσκυ, δίχως Θεό όλα επιτρέπονται.

Από τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο, Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως, διάλεξε το λόγιό του: «δώστε μου καλύτερες οικογένειες να σας δώσω ένα καλύτερο κόσμο»! Τονίζοντας με αυτό τον μοναδικό ρόλο της οικογένειας ως ιερού και Θεόσδοτου θεσμού για την πορεία της παιδείας και της γνώσης.

Από τον άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο, Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως, ο Σεβασμιώτατος διάλεξε το λόγιο: «Θέλεις να είσαι και να γίνης θεολόγος; Πρώτα θα καθαρίσεις τον εαυτό σου από τα πάθη και την αμαρτία και έπειτα θα επιδιώξεις να καθαρίσεις τους άλλους. Πρώτα θα δεχθείς το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος και μετά θα τολμήσεις να φωτίσεις τους άλλους. Πρώτα θα φθάσεις στον αγιασμό και έπειτα θα επιδιώξεις να αγιάσεις τους άλλους!».

Από τα διδάγματα του Μεγάλου Βασιλείου ο Σεβασμιώτατος επέλεξε τη φράση του: «ο άνθρωπος είναι το μοναδικό ον που έλαβε εντολή να γίνει θεός». Δηλαδή ο Μέγας Διδάσκαλος της Καισαρείας μας λέει ότι προορισμός του ανθρώπου είναι η μίμησις της Θείας Φύσεως. Η μίμησις της ζωής του Χριστού. Πλαστήκαμε από το Θεό για να είμαστε με το Θεό, να ζούμε με το Θεό και να πορευόμαστε σ’ Αυτόν.

Με αυτά ο Σεβασμιώτατος επεδίωξε να συνεγείρει το Εκκλησιαστικό Φρόνημα και την αγάπη για την Ελληνική Παιδεία, που στηρίγματά τους έχουν:

Την Αγιοτριαδική Ορθόδοξη πίστη!

Την καθαρή οικογένεια που είναι κατ’ οίκον Εκκλησία και κύτταρο του Κόσμου και του Πολιτισμού! Και τέλος

Την επιστροφή του ανθρώπου στον Θεό που τον δημιούργησε, που τον έπλασε κατ’ εικόνα Του, για να Του μοιάσει.