Σφοδρές αντιδράσεις από Μόσχα για την απαγόρευση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

“Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία δέχεται αντίποινα για την άρνησή της να ενταχθεί στην οργάνωση σχισματικών, που δημιουργήθηκε ως πολιτικό σχέδιο με στόχο την καταστροφή της κοινής πνευματικής κληρονομιάς του ρωσικού και του ουκρανικού λαού”, ανέφερε σε δημοσίευσή του ο ο επικεφαλής του συνοδικού τμήματος για τις σχέσεις Εκκλησίας και κοινωνίας και ΜΜΕ του Πατριαρχείου Μόσχας, Βλαντιμίρ Λεγκόιντα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του ουκρανικού κοινοβουλίου να περάσει χθες νόμο που προβλέπει την απαγόρευση της ορθόδοξης εκκλησίας η οποία συνδέεται με το Πατριαρχείο της Μόσχας, δηλαδή της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο, καθώς θεωρείται αναμεταδότης της επιρροής του Κρεμλίνου, όπως ανακοίνωσαν βουλευτές.

Συγκεκριμένα, 265 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου αυτού. Οι ελάχιστοι που απαιτούνταν ήταν 226.

“Ιστορική απόφαση” το ψήφισμα του Ουκρανικού Κοινοβουλίου

“Ιστορική απόφαση!” χαρακτήρισε στο Telegram τον νόμο που “απαγορεύει μια θυγατρική της επιτιθέμενης χώρας στην Ουκρανία”, η βουλευτής Ιρίνα Γκεραστσένκο.

“Δεν θα υπάρχει μοσχοβίτικη Εκκλησία στην Ουκρανία”, επιδοκίμασε στο Telegram ο προσωπάρχης της ουκρανικής προεδρίας Άντριι Γιέρμακ.

Η Εκκλησία, που στοχοθετείται με την απόφαση αυτή, ήταν άλλοτε η πιο δημοφιλής στην Ουκρανία, μια χώρα οι κάτοικοι της οποίας είναι στη μεγάλη πλειονότητά τους ορθόδοξοι. Όμως τα τελευταία χρόνια έχασε πολλούς πιστούς, στο βαθμό που το εθνικό συναίσθημα κέρδιζε έδαφος.

Η διαδικασία αυτή επιταχύνθηκε με τη δημιουργία το 2018 της Ορθόδοξης Εκκλησίας Ουκρανίας ανεξάρτητης από τη Μόσχα και στη συνέχεια ακόμα περισσότερο με την έναρξη, το Φεβρουάριο 2022, της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία υποστηρίχθηκε ανοικτά από το Πατριαρχείο της Μόσχας. Είναι μείζονος σημασίας ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας έχει λάβει τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Επίσης, σύμφωνα με το βουλευτή Γιάροσλαβ Γελεζνιάκ, ο νέος νόμος, ο οποίος πρέπει να υπογραφεί από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πριν τεθεί σε ισχύ, δίνει προθεσμία εννέα μηνών στις ενορίες της εν λόγω Εκκλησίας για να «διακόψουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία», η οποία υποστηρίζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Ελπίζουμε ότι η σημερινή απόφαση θα επιταχύνει το πέρασμα αυτών των ενοριών στην Ορθόδοξη Εκκλησία» που είναι ανεξάρτητη από την κηδεμονία της Μόσχας, πρόσθεσε από την πλευρά της η βουλευτής Ιρίνα Γκεραστσένκο.

Ευχαριστήριο μήνυμα Ζελένσκι

Ο πρόεδρος Ζελένσκι ευχαρίστησε το κοινοβούλιο για την “πνευματική ανεξαρτησία” και ανακοίνωσε μέσω βίντεο ότι τις επόμενες ημέρες θα απευθυνθεί στο Φανάρι για να ξεκινήσουν συνομιλίες με εκπροσώπους του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

«Θέλω να γιορτάσω το έργο του Ουκρανικού κοινοβουλίου σήμερα. Έχει ψηφιστεί νόμος σχετικά με την πνευματική μας ανεξαρτησία. Αυτό συζητήσαμε με τα μέλη του Συμβουλίου Εκκλησιών και Θρησκευτικών Οργανώσεων. Και σε λίγες μέρες θα μιλήσω με τους εκπροσώπους του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την Ουκρανία, την κοινωνία μας», ανέφερε ο ουκρανός πρόεδρος στο βίντεο του.

Αντιδράσεις από τη Ρωσική Εκκλησία

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία καταδίκασε έντονα την υιοθέτηση από το Ουκρανικό Κοινοβούλιο ενός νόμου που θα απαγόρευε την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία ως θρησκευτική οργάνωση που συνδέεται με τη Ρωσία.

“Το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας υιοθέτησε έναν νόμο που δικαίως έλαβε την άτυπη ονομασία του «νόμου για την απαγόρευση» της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας”, ανέφερε ο επικεφαλής του συνοδικού τμήματος για τις σχέσεις Εκκλησίας και κοινωνίας και ΜΜΕ, Βλαντιμίρ Λεγκόιντα, σύμφωνα με το interfax.ru.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η πράξη “δημιουργεί μια νομική βάση για την πλήρη εξάλειψη των ενοριών της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία ενώνει την πλειοψηφία των Ουκρανών, και η εφαρμογή αυτής της απόφασης θα οδηγήσει σε πράξεις μαζικής βίας κατά εκατομμυρίων πιστών”.

“Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία δέχεται αντίποινα για την άρνησή της να ενταχθεί στην οργάνωση σχισματικών, που δημιουργήθηκε ως πολιτικό σχέδιο με στόχο την καταστροφή της κοινής πνευματικής κληρονομιάς του ρωσικού και του ουκρανικού λαού. Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία αργά ή γρήγορα θα λάβει μια δίκαιη απάντηση, όπως την έλαβε από τα αθεϊστικά καθεστώτα του παρελθόντος, τα οποία κατέστρεψαν το δικαίωμα των ανθρώπων στην πίστη και του να ανήκουν στην Εκκλησία τους”, λέει εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας.

Αντιδράσεις και από τη Μόσχα- Μήνυμα απέστειλε η Μαρία Ζαχάροβα

Η Ρωσία κατήγγειλε αμέσως μια απόπειρα του Κιέβου “να καταστρέψει την ορθοδοξία”.

Η απόφαση του ουκρανικού κοινοβουλίου έχει στόχο “να καταστρέψει την αληθινή Ορθοδοξία και να φέρει στη θέση της ένα υποκατάστατο, μια ψευτοεκκλησία”, δήλωσε χθες η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Εκτιμήσεις για το μέλλον της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, η Εκκλησία που συνδέεται με τη Ρωσία εξακολουθεί να ελέγχει περίπου 9.000 ενορίες στην Ουκρανία, έναντι 8.000 έως 9.000 ενοριών που ελέγχει η ανεξάρτητη αντίπαλός της.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ουκρανούς ειδικούς, η κατάργηση των ενοριών που συνδέονται με τη Μόσχα υπάρχει κίνδυνος να πάρει μήνες, ακόμα και χρόνια, επειδή η απαγόρευση καθεμιάς απ’ αυτές θα πρέπει να εγκριθεί από δικαστήριο.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία, που στοχοθετείται από την απαγόρευση αυτή, είχε ανακοινώσει το Μάιο 2022 ότι διακόπτει κάθε σχέση με το Πατριαρχείο της Μόσχας και είχε κατηγορήσει τις ουκρανικές αρχές για διωγμούς.

Όμως η ουκρανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η εν λόγω Εκκλησία παραμένει εκ των πραγμάτων εξαρτημένη από τη Ρωσία και ποινικές έρευνες διεξάγονται σε βάρος αξιωματούχων της.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που είχε πραγματοποιηθεί το 2023 από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου, 66% των Ουκρανών υποστηρίζουν την απαγόρευση της Εκκλησίας που συνδέεται με τη Μόσχα.

Εξάλλου 54% των Ουκρανών ταυτίζονται με την ανεξάρτητη Εκκλησία και μόνο 4% με αυτή που υπόκειται στο ρωσικό Πατριαρχείο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε το 2022 από τον ίδιο οργανισμό. Την προηγούμενη χρονιά τα ποσοστά αυτά ήταν 42% και 18% αντιστοίχως.