Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο και 40ήμερο μνημόσυνο για τον Μητροπολίτη Κίτρους Αγαθόνικο

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αναλήψεως του Κυρίου Κατερίνης τελέσθηκε το πρωί του Σαββάτου, 13 Ιουλίου 2024, Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’ και τη συλλειτουργική συμμετοχή των Μητροπολιτών Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Θηβών κ. Γεωργίου, Νέας Κρήνης κ. Ιουστίνου, Λαρίσης κ. Ιερωνύμου, Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεωργίου, του και προσκαλεσαμένου τους Αρχιερείς, και των Επισκόπων Σκοπέλου κ. Νικοδήμου και Αρούσας κ. Αγαθονίκου.

Συνεύχηθηκαν εντός του ιερού Βήματος οι Μητροπολίτες Μιλήτου κ. Αποστόλου, Ξάνθης κ. Παντελεήμονος, Μεσογαίας κ. Νικολάου, Κοζάνης κ. Παύλου, Γρεβενών κ. Δαβιδ, Εδέσσης κ. Ιωήλ, και επί του παραθρονίου ο Μητροπολίτης Καισαρείας κ. Θεοφυλάκτου.

Παρέστησαν η Συντονίστρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκης Έλενα Σώκου, οι Βουλευτές Πιερίας Ξενοφών Μπαραλιάκος και Σπύρος Κουλκουδίνας, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, ο Δήμαρχος Κατερίνης Ιωάννης Ντούμος, ο Διευθυντής της Β΄θμιας Εκπαίδευσης Γεώργιος Μακρής, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών Αρχών και Φορέων.

Τον Θείο Λόγο, κατά προτροπή του οικείου Μητροπολίτη Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεωργίου, κήρυξε ο κ. Δωρόθεος Β’ , ο οποίος αναφέρθηκε στα χαρίσματα του μακαριστού Ιεράρχη Αγαθόνικου, ο οποίος διακρίθηκε «ἐπί ἁγιότητι βίου, συνέσει τε καί μορφώσει», την ασκητικότητα, την φιλοκαλία, την ιεροπρέπεια, την διδακτικότατα, την καλλιέπεια, την φιλοστοργία, την φιλαδέλφια, και στην εύορκο και ευδόκιμο διακονία του στην ιερά νήσο Τήνο, την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους και Κατερίνης.

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο κ. Δωρόθεος Β’ επισήμανε ότι η ζωή ενός Επισκόπου είναι μια πορεία σταυροναστάσιμη, «δια δόξης και ατιμίας», καθώς Σταυρός και Ανάσταση στη ζωή ενός Επισκόπου είναι συνυφασμένα και αλληλένδετα.

Σταυρός του είναι οι πόνοι και τα προβλήματα του ποιμνίου Του, Ανάσταση Του δεν μπορεί να είναι παρά μόνο η ανακούφιση τους.

Προσέθεσε δε ότι κάθε Επίσκοπος ζει διαρκώς μέσα στον κήπο της δικής του Γεσθημανή, μέσα στον κήπο της εκκλησιαστικής αγωνίας του συχνά μόνος, με λιγοστούς μαθητές που κάποτε κουράζονται και καθεύδουν, αλλά παράλληλα υπάρχουν δίπλα του και οι Κυρηναίοι και οι Μυροφόρες ψυχές, που δεν δειλιάζουν και δεν κρύπτονται «δια τον φόβον» κανενός.

Συνεχάρη, τέλος, τον Μητροπολίτη Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιο για την αγάπη και στοργή με την οποία περιέθαλψε τον Προκάτοχό του κατά τα έτη της ασθενείας του, αλλά και για τον προευτρεπισμό του Μνημόσυνου, το οποίο ως άριστα επιμελήθηκε με τους συνεργάτες του και τον Πρωτοσύγγελο του Αρχιμ. Βαρνάβα, και του ευχήθηκε πολυχρόνια ποιμαντορία.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του αοιδίμου Αγαθονίκου, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονος και τη συμμετοχή όλων των Αρχιερέων, πλήθους κληρικών και μοναχών από την Ιερά Μητρόπολη Κατερίνης και άλλες Μητροπόλεις και πλήθους πιστών που τίμησαν τη μνήμη του κεκοιμημένου ποιμενάρχη τους.

Τέλος, στην αίθουσα του Ναού παρατέθηκε επιμνημόσυνος δοχή.