Πέντε “γαμπροί” για τη διοίκηση του Αγίου Όρους

Δεν έχουν προηγούμενο οι ζυμώσεις που γίνονται στο παρασκήνιο, μήνες τώρα, για το ποιος θα αναλάβει την πολιτική διοίκηση του Αγίου Όρους. Οι πιέσεις προς το Μέγαρο Μαξίμου και το αρμόδιο υπουργείο Εξωτερικών είναι ασφυκτικές. Πολιτικές, επιχειρηματικές, τραπεζικές και, εννοείται, εκκλησιαστικές.

Οι υποψήφιοι είναι πέντε… ζωή να έχουν. Κάποιοι εξ’ αυτών, λέγεται, δίνουν περισσότερο μάχη για να βγάλουν νοκ αουτ τον συνύποψήφιό τους, παρά να προβάλλουν τα δικά τους προσόντα για τη θέση.

Ο τέως διοικητής και εφοπλιστής Θανάσης Μαρτίνος, έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη με προσωπικά του χρήματα και ανέβασε ψηλά τον πήχη.

Όποιος αναλάβει τη θέση θα κληθεί πρέπει να υπερβάλλει εαυτόν, σε συνεργασία με τον Αρίστο Κασμίρογλου, για να φτάσει τα προηγούμενα στάνταρντ.

Ο Λευτέρης Οικονόμου, ο γνωστός τέως του Δημοσίας Τάξης, πνευματικό τέκνο του Εφραίμ του Βατοπεδινού, αν και θεωρούνταν τον καλοκαίρι φαβορί, μάλλον… κάηκε στο ζέσταμα. Δύσκολα λένε η συγκεκριμένη υποψηφιότητα θα «περάσει» από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο τέως υφυπουργός Άμυνας, με καταγωγή από τη Λέσβο, Αλκιβιάδης Στεφανής, είναι επίσης μια περίπτωση που ακούγεται κυρίως από τη βόρεια Ελλάδα. Μία υποψηφιότητα που σκαλώνει σε τοπικούς ανταγωνισμούς.

Τρίτο πρόσωπο που ακούγεται για τη θέση και, λένε πως θα ήθελε σφόδρα να την αναλάβει, είναι ο τ. υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Γιώργος Καλαντζής. Εκκλησιαστικοί και τοπικοί παράγοντες της Θεσσαλονίκης στηρίζουν τον υποψήφιο, όμως η Αθήνα έχει τον τελευταίο λόγο και, προσώρας, έχει αντιρρήσεις.

Οι δύο του Φαναρίου

Οι δύο υποψήφιοι που έχουν πέσει στο τραπέζι για να αναλάβουν τον ρόλο του πολιτικού διοικητή, έχουν προταθεί από το -αρμόδιο για τα πνευματικά του Αγίου Όρους- Οικουμενικό Πατριαρχείο. Από συγκεκριμένα πρόσωπα του Πατριαρχείου και όχι από τον ίδιο τον Πατριάρχη.

Αν δεν το πει ο… Αέτιος άλλωστε, τίποτα δεν εγκρίνεται από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Γνωστά αυτά. Έτσι διαδίδουν οι κακεντρεχείς στο Φανάρι.

Ο ένας είναι ο τραπεζίτης Γιώργος Τανισκίδης, άρχοντας του Πατριαρχείου, με αποδεδειγμένες άριστες σχέσεις με το Πατριαρχείο. Η υποψηφιότητα όμως σκαλώνει στην τραπεζική… διάσταση του υποψηφίου, η οποία προβάλλεται από διάφορα κέντρα για να μην προχωρήσει.

Η πέμπτη υποψηφιότητα που στηρίζεται ποικιλοτρόπως και εντόνως για τη θέση του διοικητή είναι του δικηγόρου Σάκη Κεχαγιόγλου. Το θέλει ο ίδιος, το επιθυμούν ακόμη περισσότερο δύο ιεράρχες του οικουμενικού θρόνου.

Ο Σ. Κεχαγιόγλου προωθείται με νύχια και δόντια από τους Μητροπολίτες Θυατείρων Νικήτα και Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ.

Ο ίδιος μέσα στην εβδομάδα και έπειτα από σχετικές αντιδράσεις μάλλον έκανε πίσω και είπε ότι δεν ενδιαφέρεται πλέον. Μάλλον κατάλαβε ότι δεν έχει καμία τύχη.

Η στήριξη των δύο Μητροπολιτών δεν έχει και μεγάλη σημασία ωστόσο, αφού η απόφαση θα είναι πολιτική και οι δύο Μητροπολίτες έχουν σχεδόν μηδενική επιρροή στη σημερινή κυβέρνηση.

“Μελχισεδέκ”

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Δημοκρατία”