Παράκληση στην Παναγία των Βλάχων στο ορεινό και όμορφο Σέλι

Την Κυριακή 6 Αυγούστου το απόγευμα ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων μετέβη στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο ορεινό και όμορφο Σέλι, όπου χοροστάτησε στον Εσπερινό και στη Μεγάλη Παράκληση της Υπεραγίας Θεοτόκου και κήρυξε τον θείο λόγο.

Στο τέλος της Ιεράς Ακολουθίας, ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων αναφέρθηκε εκτενώς στις Βλάχες ηρωίδες γυναίκες που θυσιάστηκαν το 1878 στο Γαλακτό και ανακοίνωσε ότι η μνήμη τους θα εορτάζεται στο Σέλι πανηγυρικά κάθε χρόνο στις 16 Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία τελείται Μεθεόρτιο Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για την εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Μετά την ανακοίνωση του Μητροπολίτη, τον λόγο έλαβε ο προϊστάμενος της ενορίας Αρχιμ. Σωσίπατρος Πιτούλιας, Αρχιερατικός Επίτροπος περιχώρων Βεροίας και προϊστάμενος του Ιερού Προσκυνηματικού Ναού του Οσίου Αντωνίου Βεροίας και ευχαρίστησε υιικώς τον Μητροπολίτη τόσο για την καθιέρωση της ετήσιας εορτής των Βλάχων ηρωίδων γυναικών, όσο και για την πατρική του μέριμνα ώστε κάθε χρόνο το ορεινό Σέλι, το χωριό των Βλάχων, να φιλοξενεί Αγίους Αρ­χιερείς, οι οποίοι μετά την πανήγυρη της Παναγίας των Ποντίων στο Ιερό Προσκύνημα της Σουμελά, μεταβαίνουν στις 16 Αυγούστου στο Σέλι και λαμπρύνουν με την παρουσίας τους τις λατρευτικές μεθεόρτιες εκδηλώσεις.

Ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Μακάριοι οι ακούοντες τον λόγον του Θεού και φυλάσσοντες αυτόν».

Μαζί με τους μακαρισμούς και τα εγκώμια προς την Υπεραγία Θεο­το­κο, που ακούονται αυτές τις ημέρες, τις αφιερωμένες στη χάρη της, και μαζί με τον μακαρισμό της άγνωστης εκείνης γυναίκας προς την Παναγία Μητέρα του Κυρίου μας, το «μακαρία η κοιλία η βα­στα­σασά σε και μαστοί ούς εθή­λασας», ακούσαμε προ ολίγου, στο ευαγ­γελικό ανάγνωσμα της Μεγά­λης Παρακλήσεως, και τον μακαρισμό που απευθύνει ο Χριστός προς όσους ακούουν τον λόγο του Θεού και τον τηρούν.

«Μακάριοι οι ακούοντες τον λόγον του Θεού και φυλάσσοντες αυτόν».

Είναι όντως μακάριοι όσοι έχουν το προνόμιο να ακούν τον λόγο του Θεού, ο οποίος είναι η αλήθεια, είναι το φως που φωτίζει τον δρο­μο των ανθρώπων, είναι γλυκύτε­ρος «υπέρ μέλι και κηρίον» και αναπαύει τις ψυχές των ανθρώ­πων, γιατί μπορούν να είναι βε­βαιες ότι δεν θα τις παραπλανήσει ποτέ, αλλά θα τις οδηγήσει κοντά στον Θεό, στην αιώνια μακαριό­τητα.

Αυτή όμως η μακαριότητα γίνεται πραγματικότης όχι όταν ακούμε μόνο τον λόγο του Θεού, αλλά και όταν τον ακολουθούμε και τον εφαρ­μόζουμε στη ζωή μας.

Γι᾽ αυτό και ο μακαρισμός του Κυρίου μας μπορεί να μην αφορά αποκλειστικά την Υπεραγία Θεο­τόκο, καθώς δεν αναφέρεται άμεσα στην Παναγία μας, αλλά αναφέ­ρεται κατ᾽ εξοχήν σε Αυτή. Διότι η Κυρία Θεοτόκος είχε το μεγάλο προνόμιο να βρεθεί από τριών ετών στον ναό του Θεού και να μεγαλώσει εκεί ακούοντας και μελετώντας τον λόγο του Θεού.

Αλλά και στη μετέπειτα ζωή της, όταν αξιώθηκε να γίνει Μητέρα του Υιού και Λόγου του Θεού, του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, είχε το ιδιαίτερο προνόμιο να ακούει καθη­μερινά τον λόγο του Υιού της.

Δεν περιορίσθηκε όμως μόνο στην ακοή του λόγου του Θεού, αλλά τον έκανε από την πρώτη στιγμή και οδηγό στη ζωή της. Τον ακολούθησε και τον εφάρμοσε με απόλυτη πιστότητα, ώστε να κερ­δίσει την εύνοια του Θεού, να γίνει αυτή η Κεχαριτωμένη Κόρη, την οποία επέλεξε ο Θεός για να γίνει Μητέρα του Υιού του, και ως τέτοια να μακαρίζεται στους αιώ­νες από τις γενεές των ανθρώπων.

Αυτό καλούμεθα να κάνουμε και εμείς, στους οποίους ο Θεός έδωσε τη δυνατότητα να ακούμε τον λόγο του με διάφορους τρόπους, και συγχρόνως μας έδωσε την προο­πτι­κη να κερδίσουμε τη μακαριό­τητα όσων τηρούν τον λόγο και το θέλημά του, όπως η Υπεραγία Θεο­τόκος, την οποία τιμούμε όλες αυτές τις ημέρες του Δεκαπενταυ­γού­στου και ιδιαιτέρως στους ιερούς ναούς που είναι αφιερωμέ­νοι στην Κοίμησή της.

Ένας από αυτούς στην επαρχία μας είναι και ο ιερός αυτός ναός της Παναγίας στο Σέλι, στον οποίο την τιμούμε πανηγυρικά κάθε χρο­νο στις 16 Αυγούστου.

Θα ήθελα μάλιστα, με την ευκαι­ρία της παρουσίας μου σήμερα στον ναό σας, να εκφράσω ιδιαι­τέρως τη χαρά μου για την είδηση που διάβασα στις εφημερίδες ότι κάποιοι ανέλαβαν την πρωτοβου­λία να ανακαινίσουν το μνημείο προς τιμήν των γυναικών που έπεσαν το 1878 στο Γαλακτό, μία μάλιστα και με το βρέφος της στην αγκαλιά της, για να μην ατιμα­σθούν από τα χέρια των Τούρκων και αναγκασθούν να αρνηθούν την καθαρότητα, την αγνότητα και την πίστη τους. Έτσι θα μπορούμε όλοι να διαβάζουμε και τα ονόματά τους που είχαν σβυστεί με το πέρασμα του χρόνου.

Αυτές οι γυναίκες, η Ελένη, η Αλεξάνδρα, η Μαρία, η Κυράτσα, η Ευαγγελία, η Αθανασία και η Αικα­τερίνη, ακολούθησαν το παράδειγμα των γυναικών που έπεσαν το 1822 στα νερά της Αράπιτσας, για να μην ατιμασθούν από τους Τούρκους. Προτίμησαν να θυσιά­σουν τη ζωή τους, για να μην αρνηθούν την πίστη τους. Επέλε­ξαν και αυτές την αγαθή μερίδα, όπως και η Μαρία, η αδελφή της Μάρθας, για την οποία ακούσαμε προηγουμένως στο ευαγγελικό ανάγνωσμα, και ανήκουν σε εκεί­νους, τους οποίους μακάρισε ο Χριστός «ως φυλάσσοντες τον λο­γον του Θεού», γιατί φύλαξαν την πίστη τους, φύλαξαν την καθαρό­τητα της ψυχής και του σώματός τους, θυσιάζοντας τη ζωή τους στο Γαλακτό.

Είναι οι Βλάχες αυτές γυναίκες αναμφίβολα ηρωίδες, όπως και οι Ναουσαίες γυναίκες που έπεσαν στην Αράπιτσα, και καλώς τις τιμά ο κόσμος ως ηρωίδες. Για την Εκ­κλησία όμως οι γυναίκες αυτές είναι και μάρτυρες, είναι νεομάρτυρες, και η Εκκλησία τις τιμά ως μάρτυρες κατατάσσο­ντας τες στο Αγιολόγιό της.

Αυτό αποτελεί μάλιστα παλαιά παράδοση της Εκκλησίας μας, όπως μαρτυρούν οι ομιλίες και οι εγκωμιαστικοί λόγοι του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου για τις αγίες μάρτυρες Βερενίκη και Προσδόκη και τη μητέρα τους Δομνίνη, αλλά και την αγία Πελα­γία την παρθένο, οι οποίες προτί­μησαν τον εθελούσιο θάνατο προ­κειμένου να διαφυλάξουν τη χρι­στιανική πίστη και την τιμή τους, και γι᾽ αυτό λογίζονται από την Εκκλησία μας ως μάρτυρες.

Ανάλογα για την Εκκλησία μας είναι και οι επτά αυτές Βλάχες γυναίκες που προανέφερα νεομάρ­τυρες, όπως και οι γυναίκες της Αράπιτσας, για τις οποίες δίπλα στο μνημείο της θυσίας και του μαρτυρίου τους, το οποίο κατεσκεύασε η πόλη της Ναούσης, η Εκκλησία τοπο­θέτησε δίπλα στο μνημείο και την εικόνα τους ως αγίων νεομαρτύρων, και τις τιμά μαζί με όλους τους άλλους αγίους Ναουσαίους νεομάρτυρες.

Το ίδιο είναι χρέος μας να κάνου­με και γι’ αυτές τις γυναίκες, τις Βλάχες, που μαρτύρησαν στο Γαλακτό, και να καθιερώσουμε να τιμούμε τη μνήμη τους στις 16 Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία πανηγυρίζουμε με τους αγίους Αρ­χιερείς, οι οποίοι συμμετέχουν στην πανήγυρη της Παναγίας των Ποντίων, στο Ιερό Προσκύνημα της Σουμελά, και εδώ στο Σέλι την Παναγία των Βλάχων.

Εύχομαι, λοιπόν, στην επόμενη συνάντησή μας, στις 16 Αυγούστου, να τιμήσουμε τη μνήμη αυτών των αγίων Νεομαρτύρων γυναικών, οι οποίες τίμησαν και την πατρίδα αλλά και την πίστη και την Εκκλησία μας και δέονται στον ουρανό για όλους μας.