Ο νέος Πατριάρχης της Σερβίας: Διάκονος καταλλαγής ή απλός διεκπεραιωτής;

Σε μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση για τον νέο Πατριάρχη της Σερβίας, Πορφύριο, προχώρησε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Επίτιμος Καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πέτρος Βασιλειάδης.

“Με αφορμή την ενδιαφέρουσα ανάλυση της Slavica Jakelić για τον νέο Πατριάρχη της Σερβικής Εκκλησίας, που αναρτήθηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό Public Orthodoxy του Κέντρου Ορθοδόξων Χριστιανικών Μελετών του Πανεπιστημίου του Fordham, ανακάλεσα στη μνήμη μου τις κοινές μας εμφανίσεις στα οικουμενικά συνέδρια Ορθόδοξης Πνευματικότητας της μοναστικής κοινότητας του Bose, σε ένα μάλιστα από τα οποία συντόνιζα το πάνελ στο οποίο ο νυν Πατριάρχης Σερβίας ήταν ομιλητής

Πολύ πιο ενδιαφέρουσα όμως και σχετική με το θέμα της ανάρτησης ήταν η εισήγησή του στο συνέδριο του 2015 με θέμα “Έλεος και Συγχώρηση” (Mercy and Forgiveness).

Εκεί είχε εισηγηθεί το θέμα “Μνήμη και Συγχώρεση. Συμφιλίωση μεταξύ των Εθνών Σήμερα”. Ο Μητροπολίτης τότε Ζάγκρεμπ-Λουμπλιάνας Δρ. Πορφύριος (Peric, με διδακτορική διατριβή “Η Πιθανότητα Γνώσης του Θεού στην Κατανόηση του Αποστόλου Παύλου σύμφωνα με την ερμηνεία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσόστομου” στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2004) υποστήριξε:

“Η ευαγγελική έκκληση του Χριστού για συγχώρεση (Ματθ 6:14-15) είναι χριστιανική επιταγή. Δεν μπορεί να επιτευχθεί με ανθρώπινα μόνο μέσα, αλλά μόνο με τη Θεία βοήθεια και χάρη. Ωστόσο, δεν είναι ένα μηχανικό γεγονός. Απαιτούνται γνώσεις για τα λάθη κάποιου και μετάνοια.

Το να συγχωρείς κάποιον με την καρδιά και τη αγάπη αποτελεί νίκη επί της υπερηφάνειας κάποιου, είναι ένα πραγματικό θαύμα, να συγχωρήσουμε τον άλλο, να λάβουμε συγχώρεση από τον άλλο!

Αυτή είναι μια πραγματική επιστροφή από την αποξένωση στην ενότητα. από το μίσος στην αγάπη. από το να είσαι ξεχωριστός στο να είσαι ενωμένος.

Προκειμένου να επιτευχθεί «συμφιλίωση μεταξύ των εθνών», είναι απαραίτητο, αφενός, να καλλιεργηθεί μια κουλτούρα μνήμης, σε αντίθεση με τη δυσαρέσκεια, και αφετέρου να ασκεί ενεργά τη βασική έκκληση προς συγχώρεση του Ευαγγελίου.

Είναι σημαντικό να παραδεχτούμε την αμαρτία και να μετανοήσουμε γι ‘αυτήν. Μόνο τότε είναι δυνατή η αμοιβαία αποδοχή της συγχώρεσης και της συμφιλίωσης“,

Εύχομαι τα παραπάνω λόγια του νέου Πατριάρχη να τον συνοδεύουν καθ’ όλη την πατριαρχία του, εκπληρώνοντας έτσι την περίφημη Παύλεια διατύπωση:

“Εἴ τις ἐν Χριστῷ, καινὴ κτίσις· τὰ ἀρχαῖα παρῆλθεν, ἰδοὺ γέγονε καινὰ τὰ πάντα. Τὰ δὲ πάντα ἐκ τοῦ Θεοῦ τοῦ καταλλάξαντος ἡμᾶς ἑαυτῷ διὰ᾿Ιησοῦ Χριστοῦ καὶ δόντος ἡμῖν τὴν διακονίαν τῆς καταλλαγῆς” (Β΄ Κορ 5:17-18)”.

O NEOΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ “ΔΙΑΚΟΝΟΣ ΚΑΤΑΛΛΑΓΗΣ” Ή ΑΠΛΟΣ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΤΗΣ;
Με αφορμή την…

Posted by Petros Vassiliadis on Friday, March 19, 2021