Ο διάλογος Αγγλικανών και Ορθοδόξων διερευνά την κοινή ιστορία με κοινό έδαφος για το μέλλον

© Μητρόπολη Βελγίου

Στην Τρίτη κατά σειρά διαδικτυακή Συνεδρίαση του διμερούς Διαλόγου μεταξύ Αγγλικανών και Ορθοδόξων συζητήθηκαν: η Ιστορία, τα Αποτελέσματα και η Υποδοχή, αναφορικώς με τις εργασίες της Συναντήσεως του Καντέρμπουρυ: «Διαχειριστές της Δημιουργίας, μία οικολογία γεμάτη ελπίδες», και πραγματοποιήθηκε μία επισκόπηση των συζητήσεων, καθώς επίσης η προσφορά οράματος για το μέλλον.

Η Jennifer Wasmuth, διευθυντής του Ινστιτούτου Οικουμενικής Κινήσεως στο Στρασβούργο, συντόνισε αυτή την διαδικτυακή Συνάντηση, και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο Διάλογος είναι πολύτιμος από μόνος του ως δυνατότητα βαθύτερης κατανοήσεως και ως μαρτυρία προς τον κόσμο».

Ο Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, παρουσίασε μία επισκόπηση του Διαλόγου μεταξύ Αγγλικανών και Ορθοδόξων χριστιανών. Ανέφερε μάλιστα τα εξής: «οι Εκκλησίες, Ορθόδοξη και Αγγλικανική, διατήρησαν πάντοτε φιλικές επιστημονικές και διπλωματικές σχέσεις. Νομίζω ότι έχουμε καθήκον να συνεχίσουμε την συνεργασία».

Ο Αρχιεπίσκοπος Richard Clarke, συνταξιούχος Αρχιεπίσκοπος Armagh, της Αγγλικανικής Κοινωνίας, ανέφερε ότι ο διμερής Διάλογος περιγράφει τόσο την συμφωνία όσο και την διαφορετικότητα. «Μου αρέσει να το περιγράφω σαν ένα διάγραμμα Venn (απεικόνιση διαφόρων συνόλων)», ανέφερε. «Ποιο είναι το κοινό έδαφος; Τι είναι το κοινό με όρους διαγράμματος Venn».

Στην δεύτερη συνεδρίαση της διαδικτυακής Συναντήσεως η συζήτηση επικεντρώθηκε στη φράση: «Διαχειριστές της Δημιουργίας», που θεωρεί τις επιπτώσεις της χριστιανικής κατανοήσεως του ανθρώπου, ως μέρους της Δημιουργίας.

«Διαχειριστές της Δημιουργίας», μία δήλωση για την οικολογία που δημοσιεύθηκε από κοινού από την Αγγλικανική Κοινωνία και την Ορθόδοξη Εκκλησία τον Οκτώβριο του 2020, βασίζεται σε προηγούμενες εργασίες της Επιτροπής. «Κατ´εικόνα και καθ´όμοίωσιν Θεού: μία ανθρωπολογία γεμάτη ελπίδα». Το έγγραφο συντάχθηκε και παρουσιάστηκε από τους συν-γραμματείς της Επιτροπής.

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Χρήστος Χρηστάκης έκανε μία επισκόπηση του περιεχομένου της φράσεως : «Διαχειριστές της Δημιουργίας», περιγράφοντας έξι τομείς. Ανέφερε: «Ο πρώτος καθιερώνει την αγαθότητα της Δημιουργίας και στην πραγματικότητα φανερώνει την έννοια του κόσμου σαν μυστήριο» και συνέχισε με μία περίληψη των συζητήσεων.

Ο William Adam ανέφερε ότι η φράση: «Διαχειριστές της Δημιουργίας» είναι σημαντικό ορόσημο στην σειρά του Διαλόγου μεταξύ Αγγλικανών και Ορθοδόξων. «Υπάρχουν πολλά κοινά αλλά και πραγματικές διαφορές» είπε.

Πηγή: oikoumene.org