Μνήμη της οσίας Φωτεινής της Καρπασίτιδος (2 Αυγούστου)

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Την εύρεση και ανακομιδή (το έτος 428 μ.Χ.) των Λειψάνων του Πρωτομάρτυρος Στεφάνου εορτάζει σήμερα η Εκκλησία, ενός από τους επτά Διακόνους που όρισαν οι Απόστολοι ως συμπαραστάτες, πέρα από το πνευματικό έργο, στην ετοιμασία των συνάξεων των πιστών και τη συμμετοχή τους στις Αγάπες, δηλαδή στα δείπνα αγάπης και συμμετοχής στην «Κλάση του Άρτου», δηλαδή τη μετάληψη των Αχράντων Μυστηρίων.

Επίσης, τιμούμε τη μνήμη του Αγίου Φωτεινού Επισκόπου Χύτρων (Κυθρέας), ο οποίος συναριθμείται στους Κυπρίους Ιεράρχες που έλαβαν μέρους σε Οικουμενική Σύνοδο και ένας από τους Αγίους Ιεράρχες της Κυθρέας, των οποίων η σύναξη τελείται στις 17 Μαΐου. Το απολυτίκιο του αναφέρει «Χύτρων ἐδείχθης Φωτεινὲ ποιμενάρχης, ὡς Φῶς τοῦ κόσμου τὸν Χριστὸν ἀγαπήσας, καὶ τούτου τὰ προστάγματα φυλάττων ἀκριβῶς· ὅθεν συμμετέσχηκας τῆς Τετάρτης Συνόδου, Χριστὸν τέλειον ἄνθρωπον καὶ Θεὸν δογματίσας, ἐν Παραδείσῳ δὲ κατατρυφῶν, μὴ ἐπιλάθῃ, Κυθρέας φιλότεκνε» (Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Φωτεινοῦ. Ἦχος δ΄).

Εορτάζουμε ακόμη τον  Μάρτυρα Φωκά, τον Όσιο Ιουστινιανόν τον  βασιλέα, τον Όσιο Βασίλειο τον δια Χριστόν σαλό και την Οσία Φωτεινή την Καρπασίτιδα, η οποία είναι γνωστή με τ’ όνομα αγία Φωτού η θαυματουργός. Η παράδοση λέει πώς γεννήθηκε από ευλαβείς γονείς στο Ριζοκάρπασο. Από μικρή ξεχώριζε για την καλοσύνη και  την αρετή της. Με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος επιτελούσε θαύματα, θεραπεύοντας πονεμένους ανθρώπους,  ενώ ακόμη βρισκόταν στη ζωή.

Το λείψανό της, που βρέθηκε σε σπηλιά το 18ο αιώνα μ.Χ. με τη σκαλιστή επιγραφή «Φωτεινή Παρθένος Νύμφη Χριστού», εξακολουθεί να προσφέρει τη θεραπεία στους αρρώστους. Το ασκητήριό της υπάρχει μέχρι σήμερα στο τουρκοκρατούμενο χωριό Άγιος Ανδρόνικος της Καρπασίας. Όμως, η ευλάβεια των εκτοπισμένων μας και ο διακαής τους πόθος για επιστροφή στους τόπους καταγωγής, οικοδόμησαν μεγαλοπρεπή ναό της Αγίας Φωτούς της Καρπασίτιδος στην κοινότητα Κοφίνου.

Πανηγυρίζουν, επίσης, ο ναός του αγίου Στεφάνου στη Λέμπα της Πάφου και οι Χύτροι Κυθρέας.

Πηγή: Εκκλησία της Κύπρου