Μητροπολίτης Βεροίας: Ο Άγιος Λουκάς αντλούσε δύναμη από τον Σταυρό του Κυρίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Την Τρίτη 30 Ιουλίου ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον Εσπερινό και στην Παράκληση του Αγίου Λουκά του Ιατρού στον κατάμεστο Ιερό Ναό του στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά Βεροίας.

Όπως κάθε Τρίτη απόγευμα στην Ιερά Ακολουθία τέθηκαν σε προσκύνηση τα χαριτόβρυτα Ιερά Λείψανα του Θαυματουργού Αγίου Λουκά, ενώ πλήθος κόσμου προσήλθε από την ευρύτερη περιοχή για να ζητήσει τη χάρη και την ευλογία του Αγίου Λουκά και να τον ευχαριστήσει για τα πολυάριθμα θαύματα που επιτελεί καθημερινά. Παράλληλα τέθηκε σε προσκύνηση και τεμάχιο Ιερού Λειψάνου του Αγίου Παντελεήμονος.

Ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: Εόρτασε σήμερα η Εκκλησία μας τέσσερις αποστόλους και συνερ­γούς του πρωτοκορυφαίου απο­στο­λου Παύλου, τους αγίους απο­στόλους Σίλα, Κρήσκεντα, Επαιν­ετό και Ανδρόνικο, οι οποίοι τον συνόδευσαν στις αποστολικές του περιοδείες και υπέμειναν τους διωγμούς και τις ταλαιπωρίες τις οποίες υπέστη ο μέγας απόστολος για το όνομα του Χριστού και τον λόγο του, τον οποίο εκήρυσσε σε όλα τα έθνη.

Σήκωσαν μαζί του οι άγιοι από­στο­λοι τον σταυρό, τον οποίο καλείται κάθε πιστός να σηκώσει με τη χάρη και τη δύναμη του Χρι­στού, ο οποίος πρώτος από όλους και για χάρη όλων μας όχι μόνο σήκωσε τον Σταυρό του μαρτυρίου του, αλλά και σταυρώθηκε επ᾽ αυτού.

Αυτόν τον Σταυρό του Κυρίου μας του οποίου την πρόοδο, την έξοδο και προσκύνησή του στην Κωνστα­ντα­ντινούπολη, προεορτάζει από απόψε η Εκκλησία μας, με σκοπό να μας ενισχύσει στον πνευματικό μας αγώνα αλλά και στην διά της νηστείας προετοιμασία μας για το Πάσχα του καλοκαιριού, την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Και παρότι ο Σταυρός του Κυρίου ήταν για τους Ιουδαίους μέσο καταισχύνης και εξευτελισμού, ο Χριστός με τη Σταύρωσή του τον μεταποίησε σε στοιχείο καυχήσεως και δόξης, δυνάμεως αλλά και αφέσεως των αμαρτιών μας.

Γι᾽ αυτό, γράφει και ο άγιος Λου­κας, του οποίου ψάλαμε και απόψε την Ιερά Παράκληση, και ο άγιος απόστολος Παύλος, που με θαυ­μα­στο τρόπο μεταστάφηκε προς τον Χριστό, αγάπησε τον Σταυρό του Χριστού, όπως κανείς στον κόσμο, έτσι ώστε να λέει «εμοί δε μη γένοιτο καυχάσθαι ει μη εν τω σταυρώ του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, δι᾽ ου εμοί κόσμος εσταύ­ρωται καγώ τω κόσμω».

Αυτός που αγαπάει, συνεχίζει ο άγιος Λουκάς, ζει μόνο για τον αγα­πώμενο. Μέρα και νύχτα σκε­φτεται μόνον αυτόν και προς αυ­τον προσηλώνει το βλέμμα και την καρδιά του. Αλλά αυτό το συναί­σθη­μα είναι χαμηλότερης βαθμί­δας. Ο Παύλος ήταν πλήρης από μία διαφορετική αγάπη, την αγάπη προς τον Σωτήρα, προς τον Εσταυ­ρωμένο. Για πάντα και ανεξίτηλα χαράχθηκε στην καρδιά του ο Σταυ­ρος του Χριστού. Το βλέμμα του αγίου αποστόλου Παύλου ήταν πάντα προσηλωμένο στο Σταυρό του Κυρίου Ιησού Χριστού, ο οποί­ος σταυρώθηκε για τις αμαρτίες όλου του κόσμου. Για τον από­στολο Παύλο όλος ο κόσμος είχε εξαφανιστεί, τα θέλγητρα του κο­σμου έφυγαν μακριά και ο κόσμος έπαψε να υπάρχει. «Χριστώ συνε­σταύρωμαι· ζω δε ουκέτι εγώ, ζη δε εν εμοί Χριστός», ομολογούσε ο μέγας απόστολος Παύλος.

Για τι να καυχηθούμε; Για εντε­λως διαφορετικά πράγματα πρέπει να καυχιόμαστε και όχι για τις επιτυχίες στην έρευνά μας, στην κοινωνική δραστηριότητα, τα βρα­βεία και τα παράσημα που λαμβά­νουμε γι᾽ αυτές τις δραστηριότητες, για τις επιτυχίες στη ζωή, για τον πλούτο, το μυαλό, την ευφυία, την επιδεξιότητά μας;

Αυτές τις ερωτήσεις δεν τις θέτει ένας τυχαίος άνθρωπος. Τις θέτει ο άγιος Λουκάς, ο οποίος ήταν διά­σημος ιατρός και καθηγητής της Ιατρικής και θα είχε κάθε λόγο να καυχάται και τις επιτυχίες στην έρευνά του και για τα βραβεία και τα παράσημα που έλαβε ως επιστή­μων, παρότι το άθεο καθεστώς της Σοβιετικής Ενώσεως τον κατεδίω­κε για την πίστη του.

Όμως εκείνος δεν καυχήθηκε για κανένα από αυτά, αλλά ακολού­θησε το παράδειγμα του αποστό­λου Παύλου και θεωρούσε ως μόνο καύχημα της ζωής του τον Σταυρό του Κυρίου μας.

Το ίδιο έκαναν και όλοι οι μαρ­τυρες, οι όσιοι, οι άγιοι και οι ομο­λογητές. Για το μόνο για το οποίο καυχώντο ήταν ο Σταυρός του Χρι­στού, γιατί από αυτόν αντλού­σαν και οι ίδιοι δύναμη και σήκω­ναν τον προσωπικό τους σταυρό. Διότι κανείς δεν μπορεί να είναι χρι­στιανός, εάν δεν σηκώνει τον σταυ­ρο του, όποιον σταυρό επιτρέ­πει ο Θεός να φέρει ο καθένας, αλλά και κανείς δεν μπορεί να ση­κώνει τον σταυρό αυτό, χωρίς να αντλεί δύναμη από τη δύναμη του Σταυρού του Κυρίου μας.

Γι’ αυτό ας ακούσουμε την προτροπή του αγίου Λουκά, ας ακο­λου­­θήσουμε το παράδειγμα των αγίων μαθητών του πρωτοκορυ­φαίου αποστόλου Παύλου που εορ­τάσαμε σήμερα αλλά και του οσίου Ευδοκίμου που τιμούμε αύριο, και ας αντλούμε δύναμη από τον Σταυ­ρό του Χριστού μας, ας καυχώμεθα γι’ αυτόν και ας τον επικαλούμεθα πάντοτε για να μας σώζει από τις παγίδες του πονηρού και να μας ενδυναμώνει στον καθημερινό μας αγώνα, για να επιτύχουμε τη σω­τη­ρία μας.