Μητροπολίτης Βεροίας: Η ποντιακή νεολαία δεν ξέχασε την αδούλωτη Κύπρο

Το απόγευμα της Παρασκευής, 19ης Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο η έναρξη του «26ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων».

Στην τελετή έναρξης του «26ου Συναπαντήματος» απηύθυναν χαιρετισμό ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, η εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σωκράτης Φάμελλος, ο Βουλευτής Ημαθίας κ. Βασίλης Κοτίδης, οι Βουλευτές κ. Λεωνίδας Στολτίδης και κ. Καλλιόπη Βέτα, ο Αντιδήμαρχος Βεροίας κ. Καλλίστρατος Γρηγοριάδης και ο πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» κ. Γεώργιος Τανιμανίδης.

Παράλληλα προβλήθηκαν μηνύματα από την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κύπρου κ. Αννίτα Δημητρίου, από τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη, από τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Σταύρο Αυγουστίδη και από τον Γενικό Πρόξενο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Θεσσαλονίκη κ. Κωνσταντίνο Πολυκάρπου.

Στην εναρκτήρια συνεδρία, την οποία παρουσίασε ο κ. Χαράλαμπος Φανιάδης, δραστήριο μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Συναπαντήματος, παρευρέθηκαν ο Καθηγούμενος του Ιερού Προσκυνήματος και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητρόπολης Αρχιμ. Αθηναγόρας Μπίρδας, τοπικοί πολιτικοί και στρατιωτικοί άρχοντες και πλήθος νέων ποντιακής καταγωγής από όλη την Ελλάδα, που όπως κάθε χρόνο κατέφθασαν στις φιλόξενες πλαγιές του Βερμίου, στο θρονί της Κυράς του Πόντου, στη μάνα του Ποντιακού Ελληνισμού, στην Παναγία Σουμελά, για να συμμετάσχουν στις εργασίες του «26ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων».

Η Οργανωτική Επιτροπή σε συνεργασία με το Σωματείο και το Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» έχει ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις για επίκαιρα κοινωνικά, πολιτιστικά και ιστορικά θέματα του Ποντιακού Ελληνισμού, ενώ το φετινό συναπάντημα είναι αφιερωμένο στη Μεγαλόνησο Κύπρο με αφορμή τα 50 χρόνια από την Τουρκική εισβολή.

Τη λήξη του «26ου Συναπαντήματος» θα σημάνει η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που θα τελεστεί το πρωί της Κυριακής, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα και ο αποχαιρετιστήριος ποντιακός χορός στον αύλειο χώρο του Ιερού Προσκυνήματος.

Ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων κατά τον χαιρετισμό του συνεχάρη την οργανωτική επιτροπή, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

Με πολλή χαρά σας υποδεχό­μαστε και φέτος όλους τους εκπροσώπους της νεολαίας των Ποντιακών Σωματείων στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμε­λα, στον λαμπρό αυτόν οίκο της Παναγίας μητέρας μας και μητέρας όλου του Ποντιακού Ελληνισμού.

Σας υποδεχόμαστε, όπως κάθε χρόνο, λίγες ημέρες πριν από τη μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, πριν από το μεγάλο προσκύνημα των Ποντίων στον ιστορικό πλέον αυτόν τόπο, τον οποίο αγιάζει η παρουσία της χαριτοβρύτου και θαυματουργού εικόνος της Παναγίας της Σουμε­λα, αλλά και στον τόπο που είναι ποτισμένος από τους κόπους και τις λαχτάρες των Ποντίων, οι οποίοι ανίδρυσαν το περίλαμπρο αυτό Προσκύνημα, για να ενθρο­νίσουν την ιερή εικόνα.

Tο ανίδρυσαν όμως και για να θυμίζει σε όλους τους νεώτερους την ιστορία και τον πολιτισμό του Ποντιακού Ελληνισμού, τη γλωσ­σα, τα έθιμα και τις παραδό­σεις του, χάρη στα οποία επιβίωσε μέσα στις αντίξοες ιστορικές συνθήκες που αντιμετώπισε, η τραγικότερη από τις οποίες ήταν αναμφίβολα η Γενοκτονία που υπέστη και ο βίαιος ξεριζωμός του από τις πατρο­γονικές εστίες.

Χάρη όμως στην εμμονή του στα στοιχεία αυτά, στην ιστορία και τον πολιτισμό του, τα οποία καλ­λιεργούνται με ζήλο τόσο από το Ίδρυμα και το Σωματείο «Παναγία Σουμελά» όσο και από όλα τα Ποντιακά Σωματεία στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, ο Ποντιακός Ελληνισμός κατόρθωσε, 105 χρο­νια μετά την απάνθρωπη γενοκτο­νία την οποία υπέστη, να είναι παρών και να έχει φωνή, διεκδι­κώντας τα δικαιώματά του. Κατόρ­θωσε να επιβεβαιώσει τον περίφη­μο στίχο του ποιητή «Η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρνει κι άλλο».

Αυτόν τον δυναμισμό, τον οποίο εκφράζει ο στίχος αυτός, έχουμε ανάγκη. Και ιδιαιτέρως εσείς, οι νέοι και οι νέες, που εκπροσωπείτε τον Ποντιακό Ελληνισμό και καλείσθε να συνεχίσετε τις προσπά­θειες των πατέρων και των προγόνων σας, όλοι εσείς που ήλθατε φέτος εδώ στο Ιερό Προσκύ­νημα της Παναγίας Σουμελά, για το δικό σας προσκύνημα, προσκύ­νη­μα ενότητος και συμπνοίας για το κοινό καλό, για το συμφέρον του Ποντιακού Ελληνισμού αλλά και ολόκληρου του Ελληνισμού.

Όλος ο χρόνος φέτος, αλλά ιδιαι­τέρως αυτές οι ημέρες που συμπί­πτουν με το Συναπάντημά σας, είναι αφιερωμένες στην 50η επέ­τειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Ενός άλλου τραγικού για τον Ελληνισμό γεγονότος, του οποίου οι συνέπειες δυστυχώς συνε­χίζονται μέχρι σήμερα. Και όχι μόνο συνεχίζονται αλλά και επι­δει­νώνονται.

Πενήντα χρόνια μετά το τραγικό γεγονός που συνέβη και έδωσε την αφορμή που ζητούσαν οι γείτονές μας για να εισβάλουν στην Κύπρο μας και να καταλάβουν βίαια το ένα τρίτο του νησιού, προκα­λω­ντας μία ανεκδιήγητη συμφορά και έναν απερίγραπτο πόνο, οι πληγές είναι ανοικτές.

Οι πρόσφυγες ζούν ακόμη με την ελπίδα της επιστροφής στα σπίτια και τις περιουσίες τους. Πολλοί αγνοού­μενοι παραμένουν μέχρι σήμερα αγνοούμενοι στη γη για την ελευθερία της οποίας αγωνί­σθηκαν και θυσιάσθηκαν. Οι εγκλω­βισμένοι της Καρπασίας αναμένουν την ελευθερία τους. Ο Πενταδάκτυλος περιμένει την ημέρα που θα ανασηκωθεί και θα αποτινάξει την ξένη σημαία που τον βαραίνει. Η Αμμόχωστος καρ­τερεί την ημέρα που θα υποδεχθεί και πάλι τους κατοίκους και θα παύσει να είναι η πόλη φάντασμα. Και η Λευκωσία περιμένει να παύ­σει επιτέλους να είναι αυτή η μόνη διηρημένη πρωτεύουσα της Ευρώ­πης.

Πενήντα χρόνια μετά τη θρασύ­τατη τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τις τραγικές συνέπειές της για τον Ελληνισμό της Κύπρου και όχι μόνο ενώνουμε όλοι οι Έλληνες τη φωνή μας για τα δίκαια της Κύπρου. Το σύνθημα για την Κύπρο «Δεν ξεχνώ» παραμένει ζωντανό, όχι για άλλους λόγους, αλλά γιατί δεν είναι δυνατόν να ξεχνούμε την ιστορία μας, τις πληγές μας, τις συμφορές μας, τις αδικίες που υπο­στήκαμε και τα λάθη που κάναμε. Το «Δεν ξεχνώ» είναι σύνθημα αγώνος και διαρκούς διεκδική­σεως των δικαίων μας και της δικαιώσεώς μας. Και αυτό μπορεί να το κατανοήσει καλύτερα από κάθε άλλον ο Ποντιακός Ελληνι­σμος. Διότι, εάν οι Έλληνες του Πόντου φύλαγαν τις Θερμοπύλες του Έθνους στον Βορρά, ο Ελλη­νισμός της Κύπρου φυλάσσει τις Θερμοπύλες στον Νότο.

Και οι δύο αντιμετώπισαν μία σκληρή τραγωδία και αγωνίζονται για να δικαιωθούν. Δεν θα πρέπει να το ξεχνούμε αυτό. Δεν θα πρέπει να ξεχνούμε τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, επειδή ο Κυπριακός Ελληνισμός κατόρθωσε στο μεταξύ να ορθοπο­δήσει και να αναπτυχθεί. Η πληγή παραμένει, και εάν την ξεχάσουμε δεν πρόκειται να θεραπευθεί ποτέ.

Είναι χρέος όλων μας να μην ξεχάσουμε. Και περισσότερο δικό σας, των νέων μας, που θα πρέπει να αγωνίζεσθε και για τη δικαίωση του Κυπριακού Ελληνισμού, πάντο­τε ενωμένοι, γιατί μόνο ενωμένοι μπορούμε να επιτύχου­με.

Και αυτή την ενότητα είναι κάτι που κάνουμε πράξη όλοι μαζί και στο φετινό Συναπάντημα, για το οποίο σας εύχομαι πατρικά και εγκάρδια καλή παραμονή υπό τη σκέπη της Παναγίας μας και καλή επιτυχία.