Μητροπολίτης Δράμας: Η γνώση είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη ζωή του ανθρώπου

Ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2024-2025, εύχεται σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς μια ευλογημένη και δημιουργική χρονιά.

Τονίζει τη σημασία της γνώσης, αλλά επισημαίνει ότι δεν περιορίζεται μόνο στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση, καθώς είναι απαραίτητη και η καλλιέργεια του ψυχικού κόσμου. Προειδοποιεί για την αύξηση της νεανικής και ενδοσχολικής παραβατικότητας, αναφερόμενος σε φαινόμενα βίας, λεκτικών και σωματικών επιθέσεων, καθώς και στον εκφοβισμό μέσω κινητών και κοινωνικών δικτύων.

Ο Μητροπολίτης καλεί τα παιδιά να κατανοήσουν τη σοβαρότητα του προβλήματος και να συμμετέχουν σε υγιείς ομαδικές δραστηριότητες, ενώ ζητά από τους γονείς να συμβάλλουν στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον. Επίσης, ενθαρρύνει τους εκπαιδευτικούς να συνεργαστούν με γονείς και αρμόδιους φορείς για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Τέλος, προσκαλεί την εκπαιδευτική κοινότητα να απευθυνθεί στη Μητρόπολη για υποστήριξη αν χρειαστεί, ευχόμενος μια ομαλή και ευλογημένη χρονιά.

Παρατίθεται το μήνυμα του Μητροπολίτη Δράμας

Με αφορμή την έναρξη του νέου σχολικού έτους 2024-2025 εύχομαι σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς μία ευλογημένη και δημιουργική σχολική χρονιά.

Η γνώση είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη ζωή του ανθρώπου και πρέπει να αξιοποιούνται όλες οι δυνατότητες που προσφέρονται για την απόκτησή της. Ωστόσο, καθώς το νόημα με το οποίο κατανοείται η γνώση στην εποχή μας είναι ελλιπές, είναι ανάγκη να σταθούμε σε αυτό. Ασφαλώς, γνώση είναι οι κανόνες της γλωσσικής έκφρασης, τα γεγονότα της ιστορίας, οι πράξεις των μαθηματικών, οι νόμοι της φυσικής και η λειτουργία των εφαρμογών της πληροφορικής.

Αλλά δεν είναι μόνον αυτά. Ταυτόχρονα, γνώση είναι και η καλλιέργεια του ψυχικού μας κόσμου. Η διάσταση αυτή συχνά παραβλέπεται, με αποτέλεσμα μια σειρά από προβλήματα, μεταξύ των οποίων και τα φαινόμενα της νεανικής βίας, να παρουσιάζουν έξαρση στις ημέρες μας.

Έχει διαπιστωθεί ότι ο χώρος του σχολείου είναι συχνά ο χώρος δημιουργίας των ομάδων που έχουν ως προσανατολισμό τη βία. Έτσι, η νεανική παραβατικότητα και η ενδοσχολική παραβατικότητα είναι δύο ομόκεντροι κύκλοι του ίδιου φαινομένου.

Οι μορφές που αυτό προσλαμβάνει είναι γνωστές: λεκτικές επιθέσεις με κοροιδευτικά ονόματα και ύβρεις, σωματικές επιθέσεις, στοχοποίηση παιδιών, κακόβουλα μηνύματα μέσω του κινητού τηλεφώνου η των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Έχοντας αυτά υπόψη, το ερώτημα είναι: τι μπορεί να γίνει, τι μπορούμε να κάνουμε; Εύκολες απαντήσεις δεν υπάρχουν.

Η Πολιτεία έχει λάβει και συνεχίζει να λαμβάνει κάποια μέτρα. Ωστόσο, το σημαντικό είναι τα ίδια τα παιδιά να κατανοήσουν τη σημασία του προβλήματος και να στραφούν σε δράσεις υγιούς ομαδικότητας, οι οποίες να διέπονται από πνεύμα αλληλοσεβασμού.

Τα καλώ προς αυτήν την κατεύθυνση και ταυτόχρονα παρακαλώ και τους γονείς να προσπαθήσουν ώστε στο περιβάλλον της οικογένειας, το παιδί, ο νέος άνθρωπος να αποκτά εμπειρίες, οι οποίες θα παίξουν θετικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του.

Και όταν εμφανίζονται τα προβλήματα, παρακαλώ τους εκπαιδευτικούς, έχοντας την εμπειρία και την κατάλληλη παιδαγωγική γνώση, να δώσουν την απαιτούμενη σημασία και, αν χρειαστεί, σε συνεργασία με τους γονείς η άλλους φορείς, να εργαστούν για την αντιμετώπισή τους.

Απευθυνόμενος σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, παρακαλώ να μη διστάσουν, αν προκύψουν τέτοιου είδους προβλήματα, αλλά και γενικότερα προβλήματα που δυσκολεύουν τη λειτουργία της εκπαιδευτικής τους κοινότητας, να απευθυνθούν και στην Μητρόπολη Δράμας, προκειμένου, αν μπορούμε, να βοηθήσουμε.

Με τις σκέψεις αυτές καλώ όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας, μαθητές και εκπαιδευτικούς, αλλά και τους γονείς, να συμβάλλουν σε μια ομαλή και δημιουργική χρονιά, ευχόμενος και προσευχόμενος για κάθε ευλογία από τον Θεό.