Μητροπολίτης Δημητριάδος: Αμαρτία να μην ανακοινώνονται περιστατικά βίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε επίκαιρη συνέντευξη στο The Newspaper και στον δημοσιογράφο κ. Δημήτριο Μαρέδη, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στη νηστεία, στην ενδοοικογενειακή βία, στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, στον εκσυγχρονισμό της Εκκλησίας και τη δημοτική γλώσσα του λόγου της, στην τεχνητή νοημοσύνη, στο έργο του στη Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού και στα συσσίτια.

Ερωτηθείς για την αξία της νηστείας, ο κ. Ιγνάτιος χαρακτήρισε τη νηστεία ως ένα «ωραίο διάλειμμα» ειδικά για την επερχόμενη μεγάλη εορτή της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Όλοι θέλουν και καταλαβαίνουν την αξία του να έχουμε στάδια στη ζωή μας όπου κάτι αλλάζει. Και αυτό ξεκινά από το σώμα μας, γιατί είμαστε ψυχοσωματικές οντότητες. Έχουμε ανάγκη από διαλείμματα. Ένα ωραίο διάλειμμα είναι η νηστεία. Για την Εκκλησία, βέβαια, έχει πνευματικό χαρακτήρα. Μια προετοιμασία για κάτι σπουδαίο και μεγάλο που έρχεται, μια εορτή που έρχεται, όπως η εορτή της Παναγίας. Είναι όμορφο κάνεις να κάνει κάνεις μια εγκράτεια. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι βοηθά τον άνθρωπο να έχει μια σωματική υγεία».

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την αντίδραση της Εκκλησίας, ο Μητροπολίτης ξεκαθάρισε ότι, παρά τις απόψεις των κατά τόπους Μητροπολιτών, η Εκκλησία θέλησε να πάρει θέση για να στηρίξει τον θεσμό της οικογένειας και να μην οικειοποιηθεί την Εκκλησία αλλότριος παράγοντας.

Συγκεκριμένα, ο Μητροπολίτης ανέφερε: «Η Εκκλησία έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει. Είπε την αλήθειά της. Όχι γιατί έχει κάτι ενάντια σε κάποιους ανθρώπους. Εξάλλου, τους γνωρίζουμε, τους εξομολογούμε, τους στηρίζουμε. Η Εκκλησία είπε θέλω να στηρίξω τον θεσμό της οικογένειας και θεωρώ ότι οι αποφάσεις όπως παίρνονται και παρουσιάζονται είναι σαν να διακυβεύουν την ίδια την οικογένεια, που την έχουμε τόσο ανάγκη στην πατρίδα μας. Για εμάς υπάρχει άνδρας και γυναίκα και εκεί δημιουργείται ο θεσμός της οικογένειας και υπάρχει το ιερό μυστήριο του γάμου.

Έπρεπε να αντιδράσουμε και για έναν άλλο λόγο. Γιατί, αν σιωπούσαμε, κάποιος άλλος θα έλεγε εγώ είμαι Εκκλησία. Κάποιου θα αξιοποιήσουν τη σιωπή της Εκκλησίας, για να πουν “Εγώ είμαι Εκκλησία,” εμείς εκπροσωπούμε την αλήθεια του Χριστού και της Εκκλησίας. Αυτό θα ήταν καταστροφικό. Κάνεις δεν μπορεί να οικειοποιηθεί τον λόγο της Εκκλησίας, για να στηρίξει μια κομματική άποψη και για αλλότριους λόγους. Σε κανέναν δεν ανήκει η Εκκλησία, εμείς ανήκουμε στην Εκκλησία. Αυτοί που κυβερνούν έχουν την ευθύνη και των συνεπειών».

Στο τέλος της απάντησής του, αναρωτήθηκε με κοφτό ύφος γιατί χρησιμοποιήθηκε ο όρος «γάμος» για το νομοσχέδιο αυτό, ενώ υπήρχαν εναλλακτικές.

Σχετικά με το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας, ο Μητροπολίτης θεώρει απαράδεκτο ένας Χριστιανός και Έλληνας να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο στην οικογένειά του.

«Αυτό μας πληγώνει πολύ. Γιατί αυτό είναι μια υστέρηση του δικού μας έργου. Θα πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη επίδραση στις ψυχές των ανθρώπων. Θα πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο ως πνευματικοί και ως ποιημένες. Δεν μπορεί ένας Χριστιανός και ένας Έλληνας να εκφράζεται με αυτόν τον τρόπο μέσα στην οικογένειά του.

Σε μια εποχή αντιφάσεων, η εσωτερική ταραχή που βιώνει ο καθένας εκφράζεται ως βία και μάλιστα στα οικεία του πρόσωπα. Να δουλέψουμε να γαληνέψουμε τις ψυχές των ανθρώπων, για να μην υπάρχουν τέτοια περιστατικά βίας. Θέλει υπομονή και κυρίως ένα θάρρος να ανακοινώνονται».

Ο Μητροπολίτης ρητά είπε ότι είναι αμαρτία να μην ανακοινώνονται τέτοια περιστατικά με τον φόβο της εμπλοκής, ενώ προτρέπει τον κόσμο να ανακοινώνονται αυτά τα περιστατικά στον ιερέα, ο οποίος με τη μεριά του θα το μεταβιβάσει τον επίσκοπο, για να βρεθεί μια λύση.

«Θα έλεγα ότι είναι αμαρτία αν κάποιος γνωρίζει ότι κάπου ασκείται βία και δεν το λέει. Πρέπει να ανακοινώνουν τυχόν καταστάσεις βίας που μπορεί να υπάρχει σε διπλανό σπίτι. Έστω και οι γείτονες».