Μελβούρνη: Στις 9 Ιουλίου η Εξόδιος Ακολουθία για τον μακαριστό π. Κωνσταντίνο Θερμό

Την Παρασκευή, 21 Ιουνίου, εκοιμήθη εν Κυρίω ο Πρεσβύτερος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, Κωνσταντίνος Θερμός.

Η Εξόδιος Ακολουθία για τον μακαριστό Πρεσβύτερο Κωνσταντίνο Θερμό θα τελεστεί στον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, στο North Balwyn της Μελβούρνης, κατά το ακόλουθο πρόγραμμα:

Δευτέρα, 8 Ιουλίου 2024

6.00 μ.μ. – Τρισάγιο από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο και εν συνεχεία ανάγνωση του ιερού Ευαγγελίου.

Τρίτη, 9 Ιουλίου 2024

7.45 π.μ. – Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου

10.30 π.μ. – Εξόδιος Ακολουθία, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου κ. Μακαρίου, και εν συνεχεία ενταφιασμός στο Κοιμητήριο του Box Hill.

Συλλυπητήρια από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλία

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος εξέφρασε τα συλλυπητήρια σύνολης της τοπικής Εκκλησίας προς την Πρεσβυτέρα Μαρίνα, τα τρία τέκνα και τους λοιπούς συγγενείς του μακαριστού Πρεσβυτέρου.

Σε συλλυπητήρια δήλωσή του αναφέρει: «Αποχαιρετούμε τον π. Κωνσταντίνο με πολλή συγκίνηση και με αισθήματα χαρμολύπης. Ως άνθρωποι ασφαλώς λυπούμαστε διότι έφυγε από κοντά μας ένας κατά πάντα άξιος και ενάρετος κληρικός, του οποίου η αγάπη προς την Εκκλησία ήταν υποδειγματική. Ο π. Κωνσταντίνος, ως εργάτης ακούραστος στον αμπελώνα του Κυρίου εδώ στην Αυστραλία, διακόνησε τον λαό που του εμπιστεύτηκε η Εκκλησία με ευσυνειδησία, εκκλησιαστικό ήθος και πάνω απ’ όλα με πολλή αγάπη. Γι’ αυτό κι εκείνος αγαπήθηκε πολύ από τους ανθρώπους μας. Η απώλειά του μπορεί να μας προκαλεί πόνο και θλίψη, όμως οι ψυχές μας αναπαύονται από τη σκέψη ότι ο π. Κωνσταντίνος πορεύεται τη μακαρία οδό της αιωνιότητας, “ένθα ουκ έστι πόνος, ου λύπη ου στεναγμός”».

Βιογραφικό του εκλιπόντος

Ο μακαριστός κληρικός είχε γεννηθεί στη Βαυκερή Λευκάδος το έτος 1940. Το 1958 μετέβη στη Χάλκη των Πριγκιποννήσων, για να σπουδάσει την Ιερά Επιστήμη στην ιστορική Θεολογική Σχολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Μετά την ολοκλήρωση των θεολογικών σπουδών του, με άριστα, μετανάστευσε στην πέμπτη ήπειρο για να υπηρετήσει τον ξενιτεμένο Ελληνισμό στο πλευρό του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κυρού Ιεζεκιήλ.

Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος το 1962, από τον Αρχιεπίσκοπο Ιεζεκιήλ, ο οποίος τού ανέθεσε την αποστολή της ιδρύσεως μιας νέας ελληνορθόδοξης ενορίας στο Richmond της Μελβούρνης, αφιερωμένης στην Αγία Τριάδα. Διακατεχόμενος από ιερό ζήλο, έφερε εις πέρας την αποστολή αυτή και διακόνησε επί πολλά έτη, με αφοσίωση και θυσιαστικό φρόνημα, τους ενορίτες της Αγίας Τριάδος. Με το ίδιο φρόνημα υπηρέτησε και σε άλλες ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στη Μελβούρνη, τα τελευταία έτη της επίγειας ζωής του.

Σημειώνεται ότι ο μακαριστός π. Κωνσταντίνος είχε γνωρίσει και συνδεθεί στενά με τον Γέροντα Αμφιλόχιο Μακρή, της Ιεράς Νήσου Πάτμου, ο οποίος κατετάγη στις αγιολογικές δέλτους της Ορθοδόξου Εκκλησίας το 2018, από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Οι ενορίτες του είχαν την ευλογία να τον ακούν συχνά να εξιστορεί τις πνευματικές εμπειρίες του από τη φιλία του με τον Όσιο Αμφιλόχιο.