Με επιτυχία διεξήχθη το 30ό Διεθνές Συνέδριο «Μέγας Βασίλειος: Διδάσκαλος της Χριστιανικής Ζωής»

Το 30ό Διεθνές Συνέδριο Ορθόδοξης Πνευματικότητας διοργανώθηκε με επιτυχία από τη Μοναστική Αδελφότητα του Bose στη Βόρεια Ιταλία, από τις 3 έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2024. Το συνέδριο ήταν αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του Μεγάλου Βασιλείου, και είχε ως τίτλο «Μέγας Βασίλειος: Διδάσκαλος της Χριστιανικής Ζωής».

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν πώς η κληρονομιά του Μεγάλου Βασιλείου συνεχίζει να εμπνέει τη σύγχρονη Ορθόδοξη θεολογία και τη διαχριστιανική συνεργασία. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην πνευματική του διδασκαλία και τη συμβολή του στην ενίσχυση της κοινωνίας μεταξύ των τοπικών Εκκλησιών. Ο διακεκριμένος θεολόγος π. John Behr υπενθύμισε ότι η διατήρηση της ενότητας της πίστης και της κοινωνίας ήταν κεντρικό σημείο στο έργο του Μ. Βασιλείου, ενώ ο π. Agapie Corbu ανέφερε πως ο ασκητισμός, όπως παρουσιάζεται από τον Μ. Βασίλειο, μπορεί να αποτελεί έναν «φυσικό μοναχισμό» όπου το σώμα του πιστού γίνεται το μοναστήρι της ψυχής του.

Στους ομιλητές του συνεδρίου συμπεριλαμβάνονταν ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Μήλτος (Γραμματέας της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος και Ερευνητικός Εταίρος της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών), ο οποίος εκπροσωπώντας επίσημα και την Εκκλησία της Ελλάδος, παρουσίασε εισήγηση με θέμα: «Ενότητα και Κοινωνία μεταξύ των Εκκλησιών εντός της Χριστιανικής Οικουμένης στη ζωή και το έργο του Μεγάλου Βασιλείου». Στην ομιλία του, ο π. Αμφιλόχιος ανέλυσε τον ρόλο του Μεγάλου Βασιλείου στη διασφάλιση της ενότητας των τοπικών Εκκλησιών της εποχής του, προβάλλοντας ταυτόχρονα τις σύγχρονες προκλήσεις για τη χριστιανική ενότητα.

Παράλληλα, ο Ερευνητικός Εταίρος της Ακαδημίας, Νίκος Κουρεμένος, προήδρευσε σε μία από τις συνεδρίες του συνεδρίου, όπου συμμετείχαν η μοναχή Chiara Curzel και ο Nicu Dumitrascu. Στην εν λόγω συνεδρία, η αδελφή Chiara ανέλυσε τις πηγές που διαφωτίζουν τη βιογραφία του Μεγάλου Βασιλείου, επισημαίνοντας τη σημασία της προσωπικής του αλληλογραφίας και τις αναφορές του φίλου του, Γρηγορίου του Ναζιανζηνού. Ο καθ. Dumitrascu, από την άλλη, επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο ο Μέγας Βασίλειος αντιμετώπισε τις πολιτικές και κοινωνικές προκλήσεις της εποχής του, αναδεικνύοντας τον ρόλο του ως ηγέτη όχι μόνο στην Εκκλησία, αλλά και στην κοινωνία.

Το 30ό Συνέδριο Ορθόδοξης Πνευματικότητας αποτέλεσε άλλη μία σημαντική ευκαιρία για τη διατήρηση και ενίσχυση των διαχριστιανικών σχέσεων, προβάλλοντας τον διαρκή διάλογο για την ενότητα και την κοινωνία μεταξύ των Εκκλησιών. Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου ευχαριστεί θερμά τη Μοναστική Αδελφότητα του Bose για την τιμητική πρόσκληση και για τη συμβολή της στη συνεχή προώθηση του θεολογικού διαλόγου.