Κύπρος: Χρέος της Πολιτείας να συντηρήσει τη Μονή Χρυσορρογιάτισσας

Eίναι χρέος της πολιτείας να συντηρήσει ένα μοναδικό θρησκευτικό μνημείο, όπως η Μονή Χρυσορρογιάτισσας στην περιοχή Παναγιάς στην επαρχία Πάφου, προκειμένου να το παραδώσει στις επόμενες γενιές.

Για τον σκοπό αυτό έχει ήδη προβλεφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2025 κονδύλι για το έργο αυτό, το οποίο που θα γίνει κατά φάσεις. Αυτό τόνισε η Υφυπουργός Πολιτισμού, Βασιλική Κασσιανίδου, η οποία πραγματοποίησε χθες επίσκεψη στη Μονή για να επιθεωρήσει την κατάσταση και τους σχεδιασμούς για συντήρηση και διάσωση της.

Η πολιτεία θα συνδράμει με κάθε μέσο για την ολοκλήρωση των έργων που θα απαιτηθούν για την συντήρηση της μονής, που θα είναι πολυδάπανο εγχείρημα, τόνισε, ενώ την προσπάθεια θα συνδράμει οικονομικά και η Εκκλησία της Κύπρου.

Η φημισμένη Μονή Παναγίας Χρυσορρογιάτισσας έχει ηλικία 200 χρόνων, έκταση τεσσάρων χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, είναι κτισμένη σε πέντε επίπεδα και πλέον απειλείται άμεσα με κατάρρευση αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα. Το πρόβλημα μεγιστοποιήθηκε λόγω της διολίσθησης του εδάφους στην βορειοδυτική πλευρά της μονής με αποτέλεσμα να παρατηρούνται πλέον σημαντικά προβλήματα και φθορές στην τοιχοποιία του μοναστηριού.

Ο Ηγούμενος της Χρυσορρογιάτισσας, Επίσκοπος Αρσινόης Παγκράτιος ο οποίος υποδέχθηκε την Υφυπουργό Πολιτισμού, εξέφρασε τις ευχαριστίες της κοινότητας της Μονής προς την πολιτεία για την προσπάθεια που έχει αναληφθεί και επεσήμανε την αναγκαιότητα της λήψης άμεσων μέτρων για να αποφευχθεί η κατάρρευση του μνημείου. Η κατάσταση, τόνισε, δεν έχει μόνο θρησκευτικό ενδιαφέρον, αλλά επηρεάζει όλη την περιοχή, αφού το μοναστήριο λειτουργεί χρόνια ως οικονομικός πνεύμονας των χωριών της περιοχής και των ανθρώπων τους.

Η προσπάθεια διάσωσης της μονής γίνεται στη βάση ειδικής μελέτης που εκπονείται από ιδιωτικό ακαδημαικό ίδρυμα και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Διεξάγεται σε τρεις ξεχωριστές φάσεις που περιλαμβάνουν την τοποθέτηση υποστυλωμάτων, τεκμηρίωση των προβλημάτων και γεωτεχνικές έρευνες που θα καθορίσουν και τα τελικά μέτρα που θα ληφθούν και τις σωστικές εργασίες που θα γίνουν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, έχουν εντοπισθεί πάνω από 50 διαφορετικές μορφές σοβαρών προβλημάτων που χρήζουν άμεσης επέμβασης και επίλυσης. Εκτιμάται δε, ότι η προσπάθεια αυτή θα απαιτήσει τέσσερα περίπου χρόνια για την ολοκλήρωση της, ενώ σύμφωνα με τους επιστήμονες εξίσου σημαντικό είναι και το πρόγραμμα της μετέπειτα συντήρησης που πρέπει να εφαρμόζεται για να μην ξαναέλθει το μοναστήριο σε τέτοια σημεία κινδύνου.

Πηγή: pafosnet.com