Κατατέθηκε στην Βουλή το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Κατατέθηκε την Πέμπτη στην Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου με τίτλο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις», το οποίο βρισκόταν μέχρι 31 Ιανουαρίου σε στάδιο δημόσιας διαβούλευσης.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, ο παρών νόμος αποσκοπεί στη διασφάλιση της αρχής της ισότητας, μέσω της επέκτασης της δυνατότητας σύναψης γάμου και σε πρόσωπα του ίδιου φύλου και στην ενίσχυση της προστασίας από διακρίσεις, προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ.

Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει αντιδράσει έντονα στο εν λόγω νομοσχέδιο, αποστέλλοντας μάλιστα χθες επιστολή προς τα μέλη της Βουλής, εν όψει της ψήφισής του, με την οποία καλεί τους βουλευτές να λάβουν υπόψη τους ότι το νομοσχέδιο “δεν επιλύει με μεταβατική ρύθμιση ένα παρόν πρόβλημα ορισμένων ομοφυλοφίλων, αλλά ανατρέπει συνολικά και πάγια τους οικογενειακούς θεσμούς της χώρας”.

Προσθέτει δε ότι θύματα της νομοθεσίας δεν θα είναι αφηρημένες αξίες, αλλά τα δικαιώματα των μελλοντικών παιδιών και τα θεμέλια λειτουργίας της ελληνικής κοινωνίας.

Η Ιερά Σύνοδος κάνει λόγο για ουδετεροποίηση των φύλων στο πλαίσιο της σχέσης γονέων και παιδιών, καθώς και ότι μετατρέπει τους γονείς από πατέρα και μητέρα σε ουδετερόφιλους κηδεμόνες, ενώ τοποθετεί τα δικαιώματα ομοφυλόφιλων ενηλίκων πάνω από τα συμφέροντα των μελλοντικών παιδιών.

Το νομοσχέδιο εισάγεται προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την ερχόμενη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου. Την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου καλούνται στην επιτροπή οι αρμόδιοι φορείς. Τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου και θα εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 14 και 15 Φεβρουαρίου.

Αντικείμενο του παρόντος νόμου αποτελούν:

α) η τροποποίηση του Αστικού Κώδικα, προκειμένου να αναγνωρισθεί η δυνατότητα σύναψης γάμου από πρόσωπα του ίδιου φύλου,

β) οι αναγκαίες παρεμβάσεις στην εργατική νομοθεσία για την προστασία των ομοφύλων συζύγων και γονέων,

γ) η διεύρυνση της προστασίας από διακρίσεις και

δ) η ειδικότερη ρύθμιση σχέσεων με στοιχεία αλλοδαπότητας.