Επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στον Οίκο Ευγηρίας «Βασιλειάς» στο Randwick

“Οι ηλικιωμένοι συνιστούν το θεμέλιον της κοινωνίας μας, διότι επάνω εις τους κόπους και τα έργα των εκτίσθη το παρόν”, δήλωσε στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος κατά την επίσκεψή του στον Οίκο Ευγηρίας «Βασιλειάς» στο Randwick, Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024.

Στην ομιλία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία της «Βασιλειάδος», εμπνευσμένης από το έργο του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου, ο οποίος ίδρυσε προνοιακά ιδρύματα για τη φροντίδα των αναξιοπαθούντων. Ο Πατριάρχης εξήρε τη συμβολή του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Ιεζεκιήλ στη δημιουργία της «Βασιλειάδος» στην Αυστραλία, υπογραμμίζοντας τον σημαντικό ρόλο της δομής αυτής στη φροντίδα των ηλικιωμένων.

Η «Βασιλειάς» έχει εξελιχθεί από ένα απλό γηροκομείο σε μια σύγχρονη μονάδα κοινωνικής μέριμνας, προσφέροντας εξειδικευμένες υπηρεσίες, όπως ημερήσια κέντρα φροντίδας και παροχή νοσηλείας στο σπίτι.

Ο Πατριάρχης τίμησε τη μνήμη των Αρχιεπισκόπων Ιεζεκιήλ και Στυλιανού, που στήριξαν το ίδρυμα, και εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τον σημερινό Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο για τη συνέχιση και την επέκταση του έργου.

Επίσης, ο Πατριάρχης επισήμανε ότι οι ηλικιωμένοι δεν είναι «απόμαχοι» της ζωής, αλλά αποτελούν τα θεμέλια της κοινωνίας μας, φέροντας σοφία και εμπειρία που μπορούν να καθοδηγήσουν τις νεότερες γενιές. Υπογράμμισε τη σημασία του σεβασμού και της φροντίδας προς τους ηλικιωμένους, όχι ως πράξη ελεημοσύνης, αλλά ως οφειλόμενο χρέος για την προσφορά τους.

Στη συνέχεια, εξέφρασε τη χαρά του που βρέθηκε ανάμεσα σε «εκλεκτούς αδελφούς» στην «Βασιλειάδα» και συνεχάρη τους υπεύθυνους και το προσωπικό για το έργο τους. Αναγνώρισε την προσφορά όλων, από τον Αρχιεπίσκοπο μέχρι τους εργαζομένους, για την αφοσίωσή τους στην υπηρεσία των ηλικιωμένων. Ευχήθηκε την ευλογία του Θεού σε όλους τους παρόντες, τονίζοντας ότι η φροντίδα των ηλικιωμένων είναι έργο που ευαρεστεί την Εκκλησία και τον Θεό.

Κλείνοντας, ο Πατριάρχης υπογράμμισε τη δέσμευση της Εκκλησίας να παραμείνει δίπλα στους ηλικιωμένους και να προσφέρει την αγάπη και τη στήριξή της με κάθε τρόπο, τονίζοντας τη σημασία της κοινωνικής αλληλεγγύης και της χριστιανικής αγάπης προς τους αδύναμους και τους πάσχοντες.

Διαβάστε την ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη:

Η αρχαία «Βασιλειάς» υπήρξε, κατά τον εκκλησιαστικόν ιστορικόν Σωζομενόν τον Σαλαμίνιον, «πτωχών το επισημότατον καταγώγιον»[1], δηλαδή το σπουδαίον και μοναδικόν διά την εποχήν του προνοιακόν καθίδρυμα, ιδρυθέν υπό του Αγίου Πατρός και Διδασκάλου της Εκκλησίας, Βασιλείου του Μεγάλου, Αρχιεπισκόπου Καισαρείας Καππαδοκίας, διά την θεραπείαν των ποικίλων αναγκών των πτωχών, εις μίαν εποχήν, κατά την οποίαν η Εκκλησία μόνη, σχεδόν αποκλειστικώς, είχε την ευθύνην διά την κοινωνικήν μέριμναν, την ευποιίαν και την φροντίδα των εν ανάγκαις και περιστάσεσιν. Αυτή η μέριμνα διά τον πάσχοντα, τον πτωχόν, τον ανήμπορον, τον εμπερίστατον, εν γένει, ενυπάρχει εις τον ευαγγελικόν λόγον, ή κάλλιον ειπείν, εις τον ευαγγελικόν τρόπον ζωής εξ υπαρχής, καθώς αναγινώσκομεν εις τας Πράξεις των Αποστόλων: «ουδέ εις τι των υπαρχόντων αυτώ έλεγεν ίδιον είναι, αλλ᾽ ην αυτοίς άπαντα κοινά […] ουδέ γαρ ενδεής τις υπήρχεν εν αυτοίς· όσοι γαρ κτήτορες χωρίων η οικιών υπήρχον, πωλούντες έφερον τας τιμάς των πιπρασκομένων και ετίθουν παρά τους πόδας των αποστόλων· διεδίδοτο δε εκάστω καθότι αν τις χρείαν είχεν» (Πραξ. δ´, 32-35).

Πιστός εις την ευαγγελικήν παράδοσιν, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Ιεζεκιήλ, ο ρηξικέλευθος οραματιστής και αναμορφωτής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, εδημιούργησε την προνοιακήν αυτήν δομήν της «Βασιλειάδος» διά την φροντίδα των αδελφών μας, της τρίτης ηλικίας, εις συνεργασίαν με τον φιλόπονον και φιλάνθρωπον Πρωτοπρεσβύτερον πατέρα Ιωάννην Καπέταν, πρώτον διευθυντήν του Ιδρύματος. Βεβαίως, έκτοτε η «Βασιλειάς» ανεπτύχθη σημαντικώς, επεξετάθη εις το σύνολον της Αρχιεπισκοπής και, κυρίως, μετεξελίχθη εις μίαν σύγχρονον και πρωτοποριακήν μονάδα κοινωνικής μερίμνης, η οποία προσφέρει ποικίλας και άκρως εξειδικευμένας υπηρεσίας και δεν αποτελεί, απλώς και μόνον, ένα οίκον ευγηρίας. Πλην της φιλοξενίας εις ένα σύγχρονον και οικογενειακόν περιβάλλον, η «Βασιλειάς» περιλαμβάνει Ημερήσια Κέντρα, όπου οι ηλικιωμένοι απολαμβάνουν ολίγας ώρας της ημέρας εις ένα θερμόν και φιλικόν κλίμα και παροχήν κατ᾽ οίκον φροντίδος και νοσηλείας.

Μακαρίζομεν και δεόμεθα υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Αρχιεπισκόπου Ιεζεκιήλ, ως και του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Στυλιανού, του πολυτρόπως στηρίξαντος την «Βασιλειάδα». Συγχρόνως απονέμομεν τον δίκαιον της Εκκλησίας έπαινον και εκφράζομεν την βαθείαν ευαρέσκειαν της ημών Μετριότητος προσωπικώς προς τον σημερινόν Αρχιεπίσκοπον και πεφιλημένον αδελφόν κ. Μακάριον, ο οποίος μετά πολλής αγάπης και ζήλου και ενδιαφέροντος περιβάλλει την «Βασιλειάδα» και ήδη επεξέτεινεν αυτήν με νέαν εκ θεμελίων δομήν εις την Πέρθην, εις την Αδελαίδα και εις το Σύδνεϋ μετά την δωρεάν του Καστελοριζίου Ιδρύματος. Συγχαίρομεν ωσαύτως τον Θεοφιλέστατον αδελφόν, Επίσκοπον Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβον διά την εξαιρετικήν εργασίαν την οποίαν επιτελεί εις τον τομέα της ποιμαντικής εις τα Ιδρύματα της Βασιλειάδος, καθώς και τον Γενικόν Διευθυντήν κ. Ιορδάνην Ιορδανίδην, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τον μόνιμον κατά νόμον εκπρόσωπον του Ιερωτάτου αδελφού Αρχιδιάκονον Αθηναγόραν, τον Εντιμολογιώτατον Άρχοντα οφφικιάλιον κύριον Θεοδόσιον Πεγκλήν, Αντιπρόεδρον, τους Εντιμοτάτους κυρίους Γρηγόριον Γαβριηλίδην και Κοσμάν Δημητρίου και την Ελλογιμωτάτην κυρίαν Αιμιλίαν Κατσογιάννη, αλλά και πάντας τους εργαζομένους διά την θυσιαστικήν των μέριμναν και προσφοράν και διά την υψηλήν αίσθησιν καθήκοντος με την οποίαν εργάζονται διά την ανακούφισιν των αδελφών μας.

Επιθυμούμεν μετ᾽ επιτάσεως να δηλώσωμεν ότι οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας δεν είναι οι απόμαχοι της ζωής, οι οποίοι έχουν μόνον ηυξημένας ανάγκας και αποτελούν, τρόπον τινά, επιβάρυνσιν διά τους υπολοίπους. Τουναντίον, οι ηλικιωμένοι συνιστούν το θεμέλιον της κοινωνίας μας, διότι επάνω εις τους κόπους και τα έργα των εκτίσθη το παρόν. Η πείρα, η σοφία, αι εμπειρίαι των ηλικιωμένων συνανθρώπων μας αποτελούν ανεκτίμητον παρακαταθήκην ιδίως διά την νεότητα, η οποία αναζητεί αυθεντικά πρότυπα ζωής. Και ασφαλώς αι ευχαί και αι προσευχαί των γονέων και των πάππων στηρίζουν τα θεμέλια όχι μόνον των οίκων αλλά και της κοινωνίας ολοκλήρου. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας αξίζουν δικαιωματικώς της προσοχής, του σεβασμού και της φροντίδος όχι ως ελεημοσύνης αλλά ως οφειλετικού χρέους. Η «Βασιλείας» είναι μία έμπρακτος απόδειξις αυτής της στοργής προς τους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας.

Χαιρόμεθα ιδιαιτέρως καθώς σήμερον, μετά των τιμίων Συνοδών μας, ευρισκόμεθα εις την «Βασιλειάδα» εν μέσω εκλεκτών αδελφών, προβεβηκότων μεν τη ηλικία αλλά νεαζόντων τη καρδία, και κοινωνούμεν εκ της πείρας και της σοφίας και της αγάπης της καρδίας των και εκφράζομεν την βαθυτάτην ικανοποίησίν μας διά το ενταύθα επιτελούμενον ευλογημένον έργον. Διά μίαν ακόμη φοράν εκφράζομεν την αγάπην και το ενδιαφέρον μας διά την τρίτην ηλικίαν, διαδηλούμεν μεγαλοφώνως την ευαρέσκειαν της Μητρός Εκκλησίας προς τον Ιερώτατον αδελφόν Αρχιεπίσκοπον κ. Μακάριον και προς τους ιθύνοντας και εργαζομένους εις την «Βασιλειάδα» και ευλογούμεν άπαντας πατρικώς και Πατριαρχικώς. Όλα τα καλά του Θεού δι᾽ ὅλους σας, ἀδελφοί καί τέκνα ἐν Κυρίῳ.

[1]  Πρβλ. Ἑρμείου Σωζομενοῦ, Ἐκκλησιαστική Ἱστορία, Βιβλίον 5ον-Κεφ. 34ον, PG 67, 1397 A.

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου