ΔΙΣ: Τον Μάρτιο στην Αθήνα η Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου «Άξιον Εστί»

Στην Αθήνα θα μεταφερθεί η εφέστια εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου “Άξιον Εστί” τον Μάρτιο του 20223, ανακοίνωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, με τη λήξη της συνεδρίασης για τον Δεκέμβριο.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε επίσης τον διορισμό του Αρχιμανδρίτη κ. Μαξίμου Παπαϊωάννου ως πρωτοσυγκέλλου της Μητρόπολης Δημητριάδος.

Αποφάσισε δε ότι στις 21 Ιανουαρίου θα λάβει χώρα ο εορτασμός της συμπλήρωσης 100 χρόνων λειτουργίας της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας, στο πλαίσιο του πρώτου επίσημου εορτασμού του οσίου Βησσαρίωνος, παρουσία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ενέκρινε την σύγκληση Πανελλήνιου Λειτουργικού Συμποσίου Στελεχών Ιερών Μητροπόλεων, με κεντρικό θέμα: «Το ήθος και ο χαρακτήρας της λατρείας της Ορθοδόξου Εκκλησίας», το οποίο θα φιλοξενήσει του 2023 η Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου.

Μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης, ο Αρχιεπίσκοπος τίμησε τον κ. Νικόλαο Δ. Τριανταφυλλόπουλο, Φιλόλογο εκπαιδευτικό, Επίτιμο Διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, πολυγραφότατο συγγραφέα, σπουδαίο μελετητή και κριτικό επιμελητή των εκδόσεων του έργου του «αγίου των Ελληνικών Γραμμάτων» Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, με τον Χρυσούν Σταυρό του παρασήμου Αποστόλου Παύλου.

Διαβάστε την ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Συνήλθε επί τριήμερο, από την Τετάρτη 7 έως και την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 166ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Η Δ.Ι.Σ. αρχικά επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

Κατά τις Συνεδρίες της η Δ.Ι.Σ.:

Τα έξι αφιερώματα ήταν τα ακόλουθα:

  1. «Ο Ελληνισμός ως πολιτιστικό γεγονός».
  2. «Από την Άλωση έως την Επανάσταση του 1821».
  3. «Ο Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός ως υπόβαθρο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού».
  4. «Ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός».
  5. «Φιλελληνισμός και Επανάσταση του 1821».
  6. «Το νεοσύστατο ελληνικό κράτος μεταξύ Ανατολής και Δύσης – Η παράδοση και οι δυτικές ιδέες – Συναντήσεις και εντάσεις σε όλα τα επίπεδα του βίου».

Στο διάλειμμα της χθεσινής Συνεδρίας ο Αρχιεπίσκοπος δέχθηκε αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, η οποία τον ευχαρίστησε για την ικανοποίηση του αιτήματος του Συνδέσμου να διατεθεί Γραφείο σε εκκλησιαστικό ακίνητο για τον Ι.Σ.Κ.Ε.

Μετά το πέρας της σημερινής Συνεδρίας και κατόπιν της από 11ης Οκτωβρίου 2022 Αποφάσεως της Δ.Ι.Σ., ύστερα από πρόταση του Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος τίμησε τον κ. Νικόλαο Δ. Τριανταφυλλόπουλο, Φιλόλογο εκπαιδευτικό, Επίτιμο Διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, πολυγραφότατο συγγραφέα, σπουδαίο μελετητή και κριτικό επιμελητή των εκδόσεων του έργου του «αγίου των Ελληνικών Γραμμάτων» Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, με τον Χρυσούν Σταυρό του παρασήμου Αποστόλου Παύλου.

Ο Αρχιεπίσκοπος στην προσφώνησή του, αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη τον κ. Τριανταφυλλόπουλο για την υπέροχη έκδοση του παπαδιαμαντικού έργου, τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Η Εκκλησία σάς τιμά σήμερα όλως ιδιαιτέρως για την πολυετή και λίαν επιτυχή ενασχόλησή σας με το έργο του κορυφαίου των ελληνικών μας Γραμμάτων Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη. Θα τολμούσα να πω ότι το όνομά σας, η σπουδή και η ανυπέρβλητη επιστημονική – κριτική σας εργασία έχουν συνδεθεί αρρήκτως με τον μεγάλο μας λογοτέχνη, καθότι φέρατε εις πέρας ένα φιλολογικό άθλο, δηλαδή την γνωστή εξαιρετική πεντάτομη κριτική έκδοση των Απάντων του Παπαδιαμάντη. Επιπροσθέτως, έχετε προβεί στην έκδοση της Αλληλογραφίας του, καθώς και στον εντοπισμό και την έκδοση των παπαδιαμαντικών Μεταφράσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, πολύ εύστοχα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κατά την τελετή αναγορεύσεώς σας σε Επίτιμο Διδάκτορα, σάς απέδωσε τον χαρακτηρισμό “του Πατριάρχη των Παπαδιαμαντικών Σπουδών”, τον οποίο και εμείς αναφανδόν επικροτούμε, ως δίκαιη αναγνώριση και καταξίωση της προσφοράς σας».

Στην αντιφώνησή του ο κ. Τριανταφυλλόπουλος, αφού ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο, τα σεβαστά Μέλη της Δ.Ι.Σ. και τον Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο για την εξαιρετική αυτή διάκριση στο πρόσωπό του, τόνισε ότι, όπως κατά την διδασκαλία της Εκκλησίας, η τιμή προς τις εικόνες «επί το πρωτότυπον διαβαίνει», έτσι και σήμερα η τιμή προς το πρόσωπό του μεταβαίνει στον εκ Σκιάθου Μέγα Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, ο οποίος κατ’ουσίαν σήμερα παρασημοφορείται.

Τέλος, η Δ.Ι.Σ. ασχολήθηκε με αποσπάσεις κληρικών, θέματα Συνοδικών Επιτροπών και Ιερών Μητροπόλεων και τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα.