Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Τα παιδιά μας θα πάρουν στα χέρια τους τη δάδα της πίστης μας (ΦΩΤΟ)

Αποστολή για το orthodoxtimes.gr στο Αναχάιμ, Καλιφόρνια, της Έφης Ευθυμίου

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκε το πρωί της Κυριακής, 18 Φεβρουαρίου, στο Αναχάιμ της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο.

Μαζί του συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Σαν Φρανσίσκο κ. Γεράσιμος και ο Επίσκοπος Φωκαίας κ. Ιωάννης, καθώς και πλήθος κληρικών της Μητρόπολης Σαν Φρανσίσκο και της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Παρόντες ήταν μέλη των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου από τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ, η πρόξενος της Ελλάδας στο Λος Άντζελες κ. Χριστίνα Βαλασσοπούλου.

Μητροπολίτης Σαν Φρανσίσκο σε Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο: Μας φέρατε πιο κοντά με τον Πατριάρχη με την παρουσία σας

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης Σαν Φρανσίσκο ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο για την παρουσία του στο Αναχάιμ και στη διοργάνωση (FDF).

Απευθυνόμενος μάλιστα στον ίδιο δήλωσε: “καλωσορίσατε και πάλι Αρχιεπίσκοπε στο σπίτι σας. Διότι εδώ είναι δικό σας. Και τα παιδιά που είναι μαζί σας όλες αυτές τις ημέρες, θα μεγαλώσουν και θα θυμούνται με χαρά αυτές τις στιγμές¨”.,

“Τα παιδιά μας θα απλώσουν τα χέρια τους για να πάρουν τη δάδα της πίστης”

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ευχαρίστησε τον κ. Γεράσιμο για την φιλοξενία και τα θερμά λόγια που του απηύθυνε.

Ο κ. Ελπιδοφόρος τόνισε πως τα παιδιά μας “θα απλώσουν τα χέρια τους για να πάρουν τη δάδα της πίστης μας. Ευχαρίστησε και πάλι τον Μητροπολίτη για τη διοργάνωση του FDF, και παρομοίωσε σαν τον δούλο που πήρε το τάλαντο αλλά δεν το έθαψε. Αλλά το καλλιέργησε και το δούλεψε και το άσπρισε.

Οικουμενικός Πατριάρχης: Ο χορός είναι μεταφορά για το ταξίδι της ζωής

Χαιρετισμό για την εκδήλωση του FDF έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, η οποία διαβάστηκε στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε λόγο για μια προσπάθεια της Μητρόπολης Σαν Φρανσίσκο αλλά και της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, προκειμένου τα νέα αυτά παιδιά να εισέλθουν στην ορθόδοξη πίστη.

Τόνισε μεταξύ άλλων ότι “ο χορός είναι μεταφορά για το ταξίδι της ίδιας της ζωής. Σε κάθε βήμα, μας υπενθυμίζεται η Θεία τάξη. Χαρείτε αυτή την ευκαιρία, ώστε να κάνετε νέες φιλίες, και να ενωθείτε σε μια οικογένεια. Από την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης, σας ευχόμαστε να είναι μια εξαιρετική γιορτή”.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής βρίσκεται στο Αναχάιμ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του FDF, της εκδήλωσης που διοργανώνει η Μητρόπολη Σαν Φρανσίσκο ελληνικών παραδοσιακών χορών.

Εφέτος η εκδήλωση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, συγκεντρώνοντας 4.000 Ελληνοαμερικανούς που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις παραδοσιακής μουσικής, με τον Μητροπολίτη κ. Γεράσιμο να εκφράζει την ικανοποίηση του.

Διαβάστε την ομιλία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου:

Αγαπητέ εν Χριστώ Αδελφέ μου, Μητροπολίτη Γεράσιμε,

Θεοφιλέστατοι και Σεβασμιώτατοι Πατέρες,

Πολυαγαπημένα τέκνα εν Κυρίω,

Διαβάζουμε στην Παλαιά Διαθήκη, στο Δεύτερο Βιβλίο του Σαμουήλ, ότι όταν ο Βασιλιάς Δαβίδ έφερε την Κιβωτό στην Ιερουσαλήμ και ότι αυτός:

… χόρευε ενώπιον του Κυρίου με όλη του τη δύναμη. [1]

Παρόλο που ήταν ο Βασιλιάς, ο Δαβίδ έβγαλε τα βασιλικά του ενδύματα και φόρεσε το απλούστερο ένδυμα ενός Λευίτη ιερέα. Στη συνέχεια οδήγησε την Κιβωτό στην Ιερή Πόλη με εκστατικό και πληθωρικό χορό, ενώ όλοι γύρω του οι άνθρωποι:

…χαίρονταν ενώπιον του Κυρίου με όλη τους τη δύναμη, με τραγούδια και λίρες και άρπες  και ντέφια και καστανιέτες και κύμβαλα. [2]

Στην πραγματικότητα, ο βασιλιάς είχε ξεκινήσει την πομπή παίζοντας ο ίδιος άρπα. Ο ενθουσιασμός και η χαρά του τον έβαλαν σε μπελάδες με τη σύζυγό του, Μιχάλ, η οποία ντρεπόταν για τη χαρά και την έκσταση του συζύγου της. [3]  Τον επέπληξε κατάμουτρα, γιατί νόμιζε ότι είχε ευτελίσει το υψηλό αξίωμα του Βασιλιά.

Ο Δαβίδ, από την άλλη πλευρά, υπερασπίστηκε τον εαυτό του, υποστηρίζοντας ότι η χαρά και η ευδαιμονία του ήταν δικαιολογημένες, επειδή ήταν ο εορτασμός της παρουσίας του Θεού ανάμεσά τους, ο οποίος κατοικούσε στην Κιβωτό που είχε κατασκευάσει ο Μωυσής και ο οποίος είχε ταξιδέψει με τον λαό του Ισραήλ μέσα από την έρημο και έφτασαν στη Γη της Επαγγελίας.

Καθώς έχω δει την απόλυτη χαρά και τον ενθουσιασμό όλων των ερμηνευτών τις τελευταίες ημέρες, δεν μπορώ παρά να σκεφτώ τον βασιλιά Δαβίδ και τον δικό του εκστατικό χορό ενώπιον της Κιβωτού – ενώπιον της παρουσίας του Κυρίου. Και καθώς τελούμε σήμερα τη Θεία Λειτουργία, άκουσα αυτά τα λόγια του Αποστόλου Παύλου στη σημερινή Επιστολή:

… είστε ο ναός του ζωντανού Θεού. Όπως είπε ο Θεός: “Θα ζήσω μέσα τους και θα κινηθώ ανάμεσά τους και θα είμαι ο Θεός τους και αυτοί θα είναι λαός μου.[4]

Ο λαός του Ισραήλ κατάλαβε ότι η Κιβωτός ήταν το μοναδικό μέρος όπου θα μπορούσαν να βιώσουν την παρουσία του Θεού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο γιος του Δαβίδ, ο βασιλιάς Σολομών, έχτισε τον Ναό που ο πατέρας του επιθυμούσε να χτίσει, αλλά δεν τα κατάφερε ποτέ.

Αλλά εμείς που είμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί – που είμαστε το Νέο Ισραήλ του Θεού – παρόλο που χτίζουμε Οίκους Λατρείας και τους κοσμούμε με κάθε είδους εικόνες, ενσαρκώνουμε κάθε στιγμή τον «Ναό του Ζωντανού Θεού», κάθε φορά που δύο ή τρεις άνθρωποι συγκεντρώνονται να δοξάσουν το Άγιο Όνομά Του. [5]

Κατανοούμε ότι η Κιβωτός αποτελεί προάγγελο της Παναγίας, διότι κρατούσε μέσα στη μήτρα της τη ζωντανή εκδήλωση όλου του περιεχομένου της Κιβωτού, τον Κύριο και Σωτήρα μας Ιησού Χριστό: [6]

  1. Πρώτον, υπήρχε η Ράβδος του αδελφού του Μωυσή, του Ααρών, που βλάστησε, προαναγγέλλοντας τη Γέννηση της Παρθένου. 
  2. Στη συνέχεια, υπήρχαν οι πέτρινες πλάκες των Δέκα Εντολών, που παραδόθηκαν στον Μωυσή στο Όρος Σινά, οι οποίες δείχνουν ότι ο Κύριός μας αποτελεί την εκπλήρωση του Νόμου και των Προφητών. [8].
  3. Και τέλος, η χρυσή στάμνα με το μάννα που τάιζε τους Ισραηλίτες στην έρημο, η οποία δείχνει ότι ο Κύριος είναι ο Άρτος του Ουρανού – ο Άρτος της ζωής που λαμβάνουμε σε κάθε Θεία Λειτουργία.  [9].

Επομένως, αγαπητοί μου Χριστιανοί, όταν χορεύετε και όταν τραγουδάτε και όταν παίζετε τα μουσικά όργανά σας «με όλη σας τη δύναμη» όπως λέει η Γραφή, δοξάζετε Εκείνον που ζει και κινείται ανάμεσά μας.

Γιατί ο Ναός του Ζωντανού Θεού είναι τώρα ανάμεσά μας και μέσα μας, όπως διακηρύσσει η Αποκάλυψη:

Ιδού! Ο τόπος λατρείας του Θεού βρίσκεται στους ανθρώπους και θα κατοικήσει ανάμεσά τους. Θα είναι ο λαός Του, και ο ίδιος ο Θεός θα είναι μαζί τους. [10]

Έτσι, όπου κι αν βρισκόμαστε, υπάρχει ανάμεσά μας ο Θεός μας – που μας φροντίζει και μας αγαπά. Η θεία αγάπη αποτελεί τη μεγαλύτερη χαρά μας. Και λόγω αυτής της χαράς, όπως ο Βασιλιάς Δαβίδ, χορεύουμε. Τραγουδάμε. Χτυπάμε παλαμάκια. Κάνουμε κέφι. Και παίζουμε μουσική.

Αυτό είναι το πραγματικό νόημα του FDF. Και κανείς δεν χρειάζεται να ντροπιάζεται από κανέναν για την χαρά και την έκστασή του.

Επομένως, αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές, χορέψτε και τραγουδήστε και παίξτε τις μελωδίες σας – γνωρίζοντας ότι βρίσκεστε ενώπιον της παρουσίας του Αγίου Θεού μας και ότι οι ναοί των φυσικών σας σωμάτων είναι επίσης ένας άλλος Ναός του Θεού, στον οποίο ζούμε και κινούμαστε και οφείλουμε την ύπαρξή μας.

Αμήν!