Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Να είμαστε ένα έθνος αδιαίρετο υπό τον Θεό με ελευθερία και δικαιοσύνη

Με την ευκαιρία της 19ης Ιουνίου, εθνικής εορτής για τον εορτασμό του τέλους της δουλείας στις ΗΠΑ, η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής τέλεσε Οικουμενική Προσευχή στον Ελληνορθόδοξο Ναό του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν της Νέας Υόρκης.

Ανακαινισμένος μετά την καταστροφή του αρχικού ναού του Αγίου Νικολάου στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, ο ναός αποτελεί υπενθύμιση της ανθεκτικότητας των πιστών και καλωσορίζει τους επισκέπτες όλων των θρησκειών. Η εικόνα «Πλατυτέρα των Ουρανών» της Παναγίας που αγκαλιάζει με τα χέρια της απλωμένα πάνω από την πόλη της Νέας Υόρκης, αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους όλων των εθνικοτήτων, φυλών και θρησκευτικών πεποιθήσεων. Στις 19 Ιουνίου 2024, η εικόνα αυτή καλωσόρισε όλους και όλες τους και τις παρευρισκόμενους στην Οικουμενική Προσευχή, με τίτλο, «Θεραπεύοντας τις πληγές της δουλείας».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος έχει παραμείνει προσηλωμένος στη φυλετική συμφιλίωση ήδη από τη συμμετοχή του τον Ιούνιο του 2020 στο Black Lives Matter March με τον Δήμαρχο Adams στο Μπρούκλιν, τιμώντας τη μνήμη της Breonna Taylor. Η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής έχει δημιουργήσει μια σελίδα όπου συγκεντρώνει πόρους για τη φυλετική συμφιλίωση με ευρύτερο σκοπό να βοηθήσει στη διεξαγωγή συνομιλιών για τη γεφύρωση του φυλετικού χάσματος και την πληροφόρηση για όσους και όσες επιθυμούν να μάθουν περισσότερα.

Στην ομιλία του, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος τόνισε τη σημασία της αλήθειας και της δικαιοσύνης και υπενθύμισε τον λόγο για τον οποίον συγκεντρώθηκαν στον Άγιο Νικόλαο.

«Φίλοι και φίλες μου, είμαστε εδώ σήμερα. Σε μια Εκκλησία. Σε ένα Εθνικό Προσκύνημα που βρίσκεται στην κορυφή ενός τόπου, όπου απάνθρωπο μίσος επιδίωξε να συντρίψει το πνεύμα μας. Αλλά δεν το κατάφερε! Η εορτή Juneteenth αποτελεί την κραυγή της νίκης μας που θα υπενθυμίζει συνεχώς και ετησίως σε κάθε Αμερικανό κι Αμερικανή ότι η επιδίωξή μας για μια «πιο τέλεια Ένωση» είναι ακόμη ημιτελής. Το γιατί οι πληγωμένοι δεν διδάσκουν αυτούς που αρνούνται να παραδεχτούν ότι πληγώθηκαν αποτελεί πράγματι ένα μυστήριο. Αυτό μας θυμίζει τις πληγές του Κυρίου μετά την Ανάσταση. Αυτό μας θυμίζει τις ουλές της ψυχής εκείνων που κρατούσαν τα μαστίγια, αλλοιώνοντας την εικόνα του Θεού μέσα τους, οι οποίοι πλήγωναν τα σώματα εκείνων που τους φυλάκισαν σε ανείπωτα δεσμά. Ως Έθνος, έχουμε διανύσει πολύ δρόμο. Έχουμε όμως ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας. Το έργο μας είναι ανεκπλήρωτο και πολλές φορές μας φαίνεται ότι είναι πολύ αργά. Αλλά πιστεύω ότι μαζί με την αδελφότητα και την κοινότητα που έχουμε δημιουργήσει σήμερα, το πνεύμα της εορτής αυτής και το μήνυμα της ελευθερίας για όλους και όλες τους και τις αιχμαλώτους, θα αντηχήσει και στις επόμενες γενιές. Είθε αυτή η μέρα να φέρει αγαλλίαση και δικαιοσύνη για εκείνους κι εκείνες των οποίων οι πρόγονοι έφεραν τα σημάδια της δουλείας αλλά και πνευματική αναπτέρωση για τη Χώρα μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε πραγματικά να είμαστε «ένα έθνος υπό τον Θεό, αδιαίρετο, με ελευθερία και δικαιοσύνη για όλους και όλες».

Φωτογραφίες: GOARCH/Δ. Πανάγος / Μετάφραση: Κωνσταντίνος Μενύκτας


© PHOTOS: GOA/Dimitrios Panagos
© PHOTOS: GOA/Dimitrios Panagos
© PHOTOS: GOA/Dimitrios Panagos
© PHOTOS: GOA/Dimitrios Panagos
© PHOTOS: GOA/Dimitrios Panagos
© PHOTOS: GOA/Dimitrios Panagos
© PHOTOS: GOA/Dimitrios Panagos
© PHOTOS: GOA/Dimitrios Panagos