Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας: Επιμένουμε σε μία λύση δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη για την Κύπρο

Με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος έδωσε το δικό του μήνυμα για τον αντίκτυπο αυτής της τραγωδίας.

Στο μήνυμά του, διερωτάται: «Μισός αιώνας είναι άραγε αρκετός για να σβηστούν οι φρικτές μνήμες μιας ανείπωτης τραγωδίας και να επουλωθούν οι βαθιές πληγές που άφησε πίσω της;» και υποστηρίζει ότι η απάντηση πρέπει να είναι ένα κατηγορηματικό όχι.

Έχοντας ως πεποίθηση ότι ο χρόνος αποτελεί «αδυσώπητο αντίπαλό μας», τονίζει την ανάγκη να διατηρηθεί η ιστορική μνήμη και να τιμηθούν όσοι θυσίασαν τη ζωή τους το 1974. Υπογραμμίζει ότι ο πόνος «δεκάδων χιλιάδων αδελφών μας» που εκτοπίστηκαν και των οικογενειών των αγνοουμένων είναι διαρκής.

Ο Αρχιεπίσκοπος παραμένει προσηλωμένος στο «όραμα μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης» που θα τηρεί το διεθνές δίκαιο και θα προάγει την ειρήνη, τη συμφιλίωση και την ευημερία για όλους τους Κύπριους.

Υπογραμμίζει την αφοσίωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στην υποστήριξη των προσπαθειών προς αυτήν την κατεύθυνση και συμμερίζεται τις ανησυχίες της κυπριακής ομογένειας. «Με πίστη στον Θεό», καταλήγει, “θα παραμείνουμε πολέμιοι της λήθης, της αδικίας και της διαιρέσεως και σθεναροί υπέρμαχοι του οράματος για ένα μέλλον με δικαιοσύνη, ενότητα και ειρήνη».

Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Μισός αιώνας είναι άραγε αρκετός για να σβηστούν οι φρικτές μνήμες μιας ανείπωτης τραγωδίας και να επουλωθούν οι βαθιές πληγές που άφησε πίσω της; Μισός αιώνας είναι άραγε αρκετός για να ξεθωριάσει το ευγενές όραμα περί της αποκαταστάσεως της αδικίας και της οικοδόμησης ενός ειρηνικού μέλλοντος;

Για τη μαρτυρική νήσο της Κύπρου, οι απαντήσεις σε αμφότερα τα ερωτήματα πρέπει να είναι κατηγορηματικά αρνητικές.

Δίχως ψευδαισθήσεις, καθώς κατανοούμε πως ο χρόνος είναι αμείλικτος αντίπαλός μας, επιμένουμε να διατηρούμε ζωντανή την ιστορική μνήμη και να τη μεταλαμπαδεύουμε στις νεότερες γενιές. Επιμένουμε να τιμούμε τους ήρωές μας, τα παλικάρια που έπεσαν μαχόμενα υπέρ βωμών και εστιών τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974.

Επιμένουμε να θυμόμαστε τον ξεριζωμό δεκάδων χιλιάδων αδελφών μας και το δράμα δίχως τελειωμό των συγγενών των εκατοντάδων αγνοουμένων. Επιμένουμε, όσο κι αν μας πονάει, να ψηλαφίζουμε με θάρρος τη βαθιά χαρακιά που σχίζει το κορμί της μεγαλονήσου εδώ και μισόν αιώνα.

Όμως συνάμα, με το βλέμμα προς το μέλλον, επιμένουμε να οραματιζόμαστε μία λύση δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη· λύση η οποία θα συμβαδίζει με το Διεθνές Δίκαιο, θα επισφραγίζει την επανένωση της διχοτομημένης νήσου και θα διασφαλίζει συνθήκες ειρήνης, συμφιλιώσεως και ευημερίας προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή μας συντάσσεται σταθερά και θα εξακολουθήσει να συντάσσεται με κάθε ειλικρινή προσπάθεια προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, αφουγκραζόμενη και συμμεριζόμενη τις αγωνίες και τους πόθους των δεκάδων χιλιάδων ομογενών μας, οι οποίοι έλκουν την καταγωγή τους εκ της μεγαλονήσου. Με πίστη στον Θεό, θα παραμείνουμε πολέμιοι της λήθης, της αδικίας και της διαιρέσεως και σθεναροί υπέρμαχοι του οράματος για ένα μέλλον με δικαιοσύνη, ενότητα και ειρήνη.

Ο χρόνος, το γνωρίζουμε, είναι αμείλικτος αντίπαλός μας. Όμως θα επιμείνουμε με ζήλο και αποφασιστικότητα, δίχως ν’ απωλέσουμε στιγμή την ελπίδα και την πίστη μας στον Θεό!