Αποκλειστικό: Τι δηλώνουν πηγές στους Orthodox Times για την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Οικ. Πατριαρχείου στο Κίεβο

Της Έφης Ευθυμίου

“Το κλίμα είναι θετικό από όλες τις πλευρές, και είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο διαμεσολαβητικός ρόλος που διαδραματίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο για να καθίσουν όλες οι πλευρές σε ένα τραπέζι και να ξεκινήσει ο διάλογος”, είναι το συμπέρασμα που βγαίνει από τις μέχρι τώρα επαφές που είχε η αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Κίεβο, με τους εκπροσώπους των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που μίλησαν στο orthodoxtimes.gr, η αντιπροσωπεία -η οποία αποτελείται από τους Αρχιεπίσκοπο Γουίνιπενγκ κ. Ιλαρίωνα, Μητροπολίτη Πισιδίας κ. Ιώβ και τον Πατριαρχικό Διάκονο κ. Επιφάνιο- αντιμετώπισε θετικό κλίμα σε όλες της τις συναντήσεις.

Ωστόσο, η δυσκολία έγκειται στον δισταγμό που επιδεικνύεται -μέχρι στιγμής- να καθίσουν όλες οι πλευρές σε ένα τραπέζι να συζητήσουν, χωρίς να τεθούν όροι και προϋποθέσεις.

Προσπάθεια και ευχή του Οικουμενικού Πατριάρχη είναι να ενωθούν όλοι οι Ορθόδοξοι σε μια Εκκλησία στην Ουκρανία. Με αυτή την εντολή βρίσκεται η αντιπροσωπεία στο Κίεβο. Να συναντήσει όλες τις πλευρές, και να συζητήσουν όχι μόνο για εκκλησιαστικά θέματα, αλλά και τις σχέσεις του κράτους με την Εκκλησία, το τι συμβαίνει στην κοινωνία της Ουκρανίας, τις ανάγκες που έχουν οι πολίτες. Μέχρι τώρα, παντού η ατμόσφαιρα που αντιμετώπισε η αντιπροσωπεία ήταν θετική”, αναφέρει στο orthodoxtimes.gr πηγή.

Οι ίδιες πηγές διαψεύδουν επίσης δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για άσχημο κλίμα στη συνάντηση της αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τον Μητροπολίτη Ονούφριο και τονίζουν πως όταν γίνεται ένας διάλογος, χρειάζεται χρόνος για να φανούν οι καρποί των συζητήσεων. Κάποιοι βρήκαν ευκαιρία επειδή η πλευρά του Μητροπολίτη Ονουφρίου δεν έβγαλε ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση, να ισχυριστούν ότι η συνάντηση έγινε σε άσχημο κλίμα. Δεν ισχύει, ο Μητροπολίτης Ονούφριος και η συνοδεία του υποδέχθηκαν θερμά την αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως προκύπτει από ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στις συζητήσεις, πως όταν γίνεται ένας διάλογος, χρειάζεται χρόνο να αξιολογηθεί εάν ήταν εποικοδομητικός και πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ακυρώνεται μία προσπάθεια για διάλογο επειδή μπορεί να αργήσουν να φανούν τα θετικά αποτελέσματα.

Μιλώντας στο orthodoxtimes.gr άνθρωποι με γνώση των συνομιλιών υπογραμμίζουν τη σημασία της επίσκεψης της αντιπροσωπείας στο Κίεβο και κυρίως της συνάντησης με τον Μητροπολίτη Ονούφριο.

Όπως τονίζουν, μετά από έξι χρόνια που δεν υπήρχε καμία επαφή ή συνάντηση του Μητροπολίτη Ονουφρίου με κάποιον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ήταν η πρώτη φορά που μας υποδέχθηκαν επισήμως. “Και η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό, θερμό κλίμα. Όλοι μίλησαν ανοιχτά και είπαν τις απόψεις τους”, υπογραμμίζουν.

Σε ερώτηση του orthodoxtimes.gr σχετικά με τις σχέσεις της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με το Πατριαρχείο Μόσχας και το εάν έγινε κάποια συζήτηση για το θέμα αυτό, οι ίδιες πηγές τόνισαν πως η πλευρά του Μητροπολίτη Ονουφρίου ισχυρίζεται πως έχει διακόψει κάθε επαφή με τη Μόσχα. Ο ίδιος ο Μητροπολίτης Ονούφριος ήταν ανοιχτός απέναντι στη Μητέρα Εκκλησία (σ.σ. Οικουμενικό Πατριαρχείο) και σε έναν ενδεχόμενο διάλογο.

Σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο 8371, η πλευρά Ονουφρίου δεν φαίνεται να ανησυχεί. “Διότι ο νόμος απαγορεύει να λειτουργούν στην Ουκρανία θρησκευτικά κέντρα με έδρα το εξωτερικό. Εμάς η έδρα μας είναι το Κίεβο, δεν έχουμε σχέση με ξένα κέντρα, δεν μας αφορά αυτό”, τόνισε η πλευρά της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο orthodoxtimes.gr.

Το πρόβλημα που εντοπίζεται, είναι η δυσκολία στο να μιλήσουν μεταξύ τους. Και εδώ έρχεται ο πολύ σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αυτός του διαμεσολαβητή.

Το orthodoxtimes.gr είναι σε θέση να γνωρίζει πως με την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας του Μητροπολίτη Επιφανίου, δεν υπήρχαν ουσιαστικά θέματα προς συζήτηση, καθώς πριν από μόλις μία εβδομάδα αντιπροσωπεία της Εκκλησίας με επικεφαλής τον κ. Επιφάνιο είχε επισκεφθεί το Φανάρι. Οπότε επρόκειτο για μια αδελφική επίσκεψη.

Σε ό,τι αφορά στη συνάντηση με τον επίτιμο “Πατριάρχη” και πρώην Μητροπολίτη Κιέβου κ. Φιλάρετο, οι πηγές αναφέρουν πως έγινε (σ.σ. η συνάντηση) περισσότερο για να ακουστεί η άποψή του για την κατάσταση που επικρατεί συνολικά στην ουκρανική κοινωνία. Ο κ. Φιλάρετος εμφανίστηκε λυπημένος που δεν υπάρχει ενότητα στην Ορθόδοξη Εκκλησία σήμερα. Θεωρεί ότι ο μοναδικός δρόμος προς την ενότητα είναι να γίνει ξανά μια ενωτική σύνοδος, αλλά αυτή τη φορά να είναι κληρικο-λαϊκή, με αντιπροσώπους και κληρικούς και λαϊκούς, και να ψηφίσουν όλοι έναν Προκαθήμενο που να είναι αναγνωρισμένος από όλες τις πλευρές.

Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, ανέφεραν στο orthodoxtimes.gr ότι “για να μπορέσει να γίνει ένας ειλικρινής διάλογος μεταξύ όλων των πλευρών στην Ουκρανία, πρέπει να υπάρχει ένα κλίμα ειρήνης και αγάπης. Υπάρχουν ακόμη αντιδράσεις, αλλά για να γίνει ο διάλογος, πρέπει να υπάρχει θετική ατμόσφαιρα και εμπιστοσύνη”.

Προσθέτουν δε ότι γενικώς όλοι είναι ανοιχτοί προς τον διάλογο, αλλά έχουν ακόμη δυσκολίες στο να μιλήσουν μεταξύ τους. Για αυτό ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως διαμεσολαβητής είναι πολύ σημαντικός και πρέπει να έχει σχέση με όλες τις πλευρές.

Χρειάζεται χρόνος για όλο αυτό. “Σκοπός μας είναι να τα βρούνε οι Ορθόδοξες Εκκλησίες στην Ουκρανία μεταξύ τους. Αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μια ημέρα στην άλλη, υπήρχε ένας ανταγωνισμός μεταξύ των ορθοδόξων στην Ουκρανία για 30 χρόνια. Αυτό δεν μπορεί να μπει στην άκρη σε μία νύχτα”.